10:48 / 12.12.2019.

Autor: Maroje Vučićević/V.M./HRT

NEM: 'TV i filmska produkcija su ono što je nafta bila prije 15 godna'

-

-

Foto: - / -

Ekskluzivne pretpremijere novih serija vodećih svjetskih producentskih tvrtki, predstavljanje novosti u audio-vizualnoj industriji, predavanja svjetskih producenata i ponekog oskarovca - sve je to u središtu međunarodne konferencije NEM Zagreb.
Ekskluzivne pretpremijere novih serija vodećih svjetskih producentskih tvrtki, predstavljanje novosti u audio-vizualnoj industriji, predavanja svjetskih producenata i ponekog oskarovca - sve je to u središtu međunarodne konferencije NEM Zagreb.

Uz bok najvećim produkcijskim kućama, poput CBS-a i BBC-a, našao se i HRTs dugo očekivanom igrano-dokumentarnom serijom Doba uskoka, koja se na našem programu očekuje iduće godine.

Raskošno produciran povijesni spektakl o gradu koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama potpisuje Božidar Domagoj Burić.

- Naši prethodni projekti poput Hrvatskih kraljeva ili Republike su našli svoj put do vanjskog tržišta. Mislim da je NEM izvanredna platforma za ubrzavanje tog puta, ističe Burić.

Na konferenciji sudjeluju razni televizijski stručnjaci i tvorci sadržaja koji otkrivaju recept stvaranja današnjih vrhunskih serija koje često prestižu filmove.

- Tako se stvaraju najvredniji kontakti s ljudima koje dosad niste poznavali, u ovom slučaju s Hrvatima, Mađarima, Slovencima i mnogih drugima. Tako se najlakše rađaju nove ideje i suradnja, napominje Michele Zatta iz RAI Fictiona.

Tu su i radionice pisanja scenarija za uspješne TV projekte, a hit-serije poput Killing Eve, Money Heist, Stranger Things i Fleabag samo su neke na čijim će se primjerima učiti.

- Produkcija koja nije na engleskom jeziku postaje sve primamljivija televizijama i mrežnim servisima. To je velika prilika za sve distributere i producente s malih tržišta, komentira Richard Middleton iz TBI-ja.

Na današnjem globalnom tržištu odabir pravog partnera često može biti  presudan: Ja se nadam da će Hrvatska, koja već jako prepoznata i zbog divnih lokacija za snimanje i zbog produkcijskih mogućnosti, shvatiti da je produkcija danas isto što i nafta prije 15 godina, slikovito objašnjava organizatorica konferencije Sanja Božić-Ljubičić.

Uz nekoliko domaćih i inozemnih uglednih kuća HRT je u glavnom žiriju natječaja za najbolji scenarij, a odabrani kandidati imaju priliku svoj televizijski projekt predstaviti svim sudionicima. Pobjednici odnose nagradu od 5000 eura koja će im pomoći u daljnjoj razradi prijavljenog scenarija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!