14:42 / 13.12.2020.

Autor: HRT

Neponovljivi velikan jazza - Boško Petrović

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

A Porina dobiva, posebna serija Dokumentarnih sadržaja HTV-a i Unisona, završila je filmom o talentiranom, kreativnom i uvijek nasmijanom Bošku Petroviću.
Deset godina od odlaska velikog jazz glazbenika i skladatelja Boška Petrovića, oni koji su ga voljeli i cijenili reći će da je njegov utjecaj na popularizaciju jazza na ovim prostorima bio toliko velik da se snažno osjeća i danas.


Boško Petrović (foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Zaista, samo za toga rođenog Bjelovarčanina, čiji je presudan trenutak bio kada je na radijskoj postaji američke vojske čuo jazz, i koji je na vibrafonu, prema riječima pijanista Nevena Frangeša, znao proizvesti toliko topline, lirike i bluesa kao malo koji glazbenik, možemo reći da je bio veliki i pravi promicatelj jazza.

U Zagreb i Hrvatsku je, od davnih šezdesetih godina prošloga stoljeća pa do odlaska, dovodio svjetska imena jazza, poput Johna Lewisa, Nielsa Pedersena, Martina Drewa, Alvina Queena, Arta Farmera, Joea Zawinula s cijelom postavom Weather Reporta i mnogih drugih svjetskih majstora. 


Neven Frangeš (foto: Davorin Visnjic/PIXSELL)

Posebno u B. P. Clubu, kojega su mu, vidjevši kako je za vrijeme Univerzijade 1987. improvizirani zagrebački klub u podrumu u Teslinoj ulici do jutra bio pun jazz glazbenika i publike, dodijelili tadašnji gradski oci.

U B. P. Clubu događao se svjetski jazz, a ondje je, među ostalim, kako ističe, dane, noći i godine, od 1988. do 2011., provela i pjevačica i glumica Jasna Bilušić, koja se prisjetila same audicije i susreta s Boškom. U "kraljevstvo Boška Petrovića" 1997. ušao je i naš ugledni pijanist Matija Dedić koji se čak u Klubu s Frangešom pripremao za prijemni ispit na akademiji u Grazu.


Jasna Bilušić (foto: Davorin Visnjic/PIXSELL)

Boško je bio i redoviti gost na najvećem jazz festivalu na svijetu u Montereyu, "hramu najboljih". Bio je i osnivač Ljetne jazz škole i Međunarodnog Jazz Festivala u Međunarodnom centru Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, te skladatelj. Neke njegove skladbe bile su, kaže Frangeš, zapravo šale na račun jazz standarda, druge su pak pripadale etno jazz bloku, a treće su nosile posvetu primjerice Zagrebu.


Boško Petrović (s dodjele Porina 2003. - screenshot YouTube)

Čovjek koji je tijekom svoga višedesetljetnoga umjetničkog djelovanja hrvatsku metropolu ucrtao na svjetsku jazz kartu, Porina za životno djelo primio je na svečanoj dodjeli prestižne diskografske nagrade 2003. Nagradu mu je uručio Mario Mavrin iza kojega su tada bile ispisane čak 33 glazbene godine provedene s Boškom.


Boško Petrović i Elvis Stanić (foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

Jazz glazbenik Elvis Stanić ustvrdio je kako je Boško svima, a ne samo njegovoj generaciji, bio veliki učitelj misleći pritom na kompleksan odnos života s glazbom, života od glazbe i zbog glazbe.

Ekipa filma, s kojim je i završila posebna serija Dokumentarnih sadržaja HTV-a i Unisona, krovnog saveza glazbenih udruga, okupila je još mnoge Boškove prijatelje i glazbenike koji nas, evociranjem života i sviranja s neponovljivim Boškom, vraćaju u neka drukčija, za jazz, i bolja vremena. Imali smo priliku vidjeti i zanimljive videozapise te slušati dijelove jazz uspješnica.
 
Film, kao i cijeli 12-dijelni serijal o dobitnicima Porina za životno djelo, možete pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Serija A Porina dobiva… realizirana je uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH. Scenarist i redatelj je Toni Volarić, a urednica Lejdi Oreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!