Neraskidiva veza Crešana i karnevala

14.02.2023.

12:21

Autor: Borna Šmer/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Karneval na Cresu

Karneval na Cresu

Foto: HTV / HRT

Peto je godišnje doba. Veselje, glazba, nestašnost - ovih dana na Kvarneru. Živo je i na otoku Cresu gdje se karnevalisti naveliko pripremaju za Riječki karneval. Zakoračili smo u povijest te stare tradicije. 

Neraskidiva je veza Crešana i karnevala. Ta se tradicija na ovom kvarnerskom otoku čuva naraštajima. Gospođa Lina sa sjetom se prisjeća mladih dana i maškara. 

- Jedva smo čekali karneval jer, obavezno, dva puta na tjedan se išlo. Utorak i četvrtak se išlo. Petkom ne, zato što je bio post, sjeća se Lina Lužina

Maske su danas ljepše, dostupnije, a tada se, unatoč skromnim uvjetima, znalo dobro zabaviti. Na karneval se oplakivalo pusta. 

- Mi smo sve morali improvizirati. Oni bi došli u dvorište s magarcima, svi su bili pijani i imali su po tri harmonike. Meni se čini da je bilo nekako veselije, govori. 

Vremena su se promijenila, no Crešanima, okupljenima u Udruzi Vežgani, veselja i ideja ne nedostaje. 

- Uvijek je naravno velika diskusija koja tema, dali je ta tema povezana s nekakvom lokalnom, državnom ili svjetskom pričom. Nije to samo parada i modna revija, nego mora imati nekakvu svoju poruku, mora imati nekakvu svoju satiru, naglašava Vesna Jakić

Tradicija, ako je ne prihvate novi naraštaji, teško može opstati. Srećom, maškarana groznica zahvatila je i mlade. 

- Sada 2023. godine imamo mladu ekipu koja je generacijama dolazila, učila, dolazila na radionice, na maškarane plesove, govori Franka Medarić, Udruga Vežgani.

Peto je godišnje doba nezamislivo bez dobre kapljice, kao ni bez grašnjaka, fritula i ostalih slastica. Pripremaju se fuži. 

- Staro vreteno i na njih se radilo baš tradicionalno fuže kakve su naše none radile. To je nonino nasljedstvo, rekla je Medarić.

Ništa bez dobrog žgvaceta!

- Kapula, češnjak, peršin, vino, maslinovo ulje, sol, papar i to je to. Kad se to s ljubavlju sljubi to je to, naglašava Željko Medarić.

Jedno je sigurno, ljubavi prema tradiciji na ovom otoku ne nedostaje i dok je tako, straha za budućnost - nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!