Neraskidive veze Sarajeva i grupe U2

09.06.2023.

09:53

Autor: Vijesti iz kulture/Reuters/HRT/V.M.

Bono Vox na Sarajevo film festivalu

Bono Vox na Sarajevo film festivalu

Foto: Damir Hajdarbasic / Shutterstock

Američkom premijerom dokumentarnog filma "Kiss the future", redatelja Nenada Čičina Šaina, čiji su producenti Ben Affleck i Mat Damona, počeo je kultni njujorški Tribeca Film Festival.

Priča o opsadi Sarajeva ispričana je kroz neraskidivu vezu toga grada i proslavljenog benda U2. Frontmen Bono Vox prisjeća se u filmu kako su na svojim koncertima prikazivali snimke razorenog i opkoljenog grada da svijetu pokažu što se ondje događa.

Ovo 22. festivalsko izdanje u sljedećih će 10-ak dana imati više od 600 događaja, a ove je godine posebna pozornost posvećena scenaristima. Uz mnoge poznate glumce, redatelje i glazbenike, publika je željno iščekivala Roberta de Nira, jednog od osnivača festivala koji, iako na pragu 80-te godine života, i dalje pronalazi motivaciju za snimanje filmova.

- Kad vidim da je priču napisao netko tko uistinu zna što govori, znači piše iz vlastitog iskustva, to mi uvijek pobudi interes. Tada se zapitam - želim li toj priči udahnuti život, uz pomoć pisca, dakako. Naravno da je najbolje ako sam napišem priču, stvorim je i režiram, to je idealno, ali je uistinu teško. Poznajem ljude koji to mogu, iznimno ih poštujem, to zahtijeva veliku posvećenost, izjavio je suosnivač festivala Robert De Niro.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!