New York ponovno otvara muzej pasa, psima ulaz zabranjen

12.02.2019.

12:28

Autor: HRT

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Foto: - / -

Premda će vas u obilazak muzeja povesti virtualni pas vodič, u muzej ne smijete dovesti vlastitoga kućnog ljubimca.
Brončane statue, ulja na platnu i mnoštvo činjenica koje možda niste znali o terijerima, buldozima i čivavama... New York ponovno ima svoj muzej pasa, no pristup u njega četveronožni kućni ljubimci - nemaju.

Osnovan je 1982. godine, a nakon tri desetljeća 'gostovanja' u St. Louisu, muzej se ponovno otvara u New Yorku i posjeduje jednu od najvećih umjetničkih kolekcija u svijetu posvećenu psima.

Premda će vas u obilazak muzeja povesti virtualni pas vodič, u muzej ne smijete dovesti vlastitoga kućnog ljubimca.

Otvorenje će biti u veljači kada uprava muzeja poziva posjetitelje na posebnu izložbu pod nazivom "For the Love of All Things Dog" (Za ljubav pasju), koja će se fokusirati na djela iz 19. stoljeća, odnosno vrijeme kada su psi bili dio društvenog statusa pa su njihovi vlasnici naručivali njihove portrete.

Među brojnim umjetnicima poznatim po portretiranju i slikanju pasa čija su djela izložena u muzeju zastupljeni su Edwin Landseer, Maud Earl i Arthur Wardle.

Posjetitelji mogu vidjeti i djela suvremenih umjetnika poput apstraktnih prikaza pasa meksičkoga slikara Alfreda Garcijee Aguilara te fotografije pasa njegova sugrađanina Williama Wegmana.

Uz umjetnička djela, posjetitelji izložbe moći će vidjeti i eksponate poput antičkih psećih ovratnika koji pojašnjavaju ulogu i društveni značaj pasa u to doba.

Ako vas put nanese u New York, trebate znati da je muzej smješten samo nekoliko blokova od Empire Statea na Manhattanu te da ulaz za odrasle stoji 15 dolara. Ponedjeljkom je muzej zatvoren.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!