New York službeno uklonio telefonske govornice

24.05.2022.

09:32

Autor: Hina/A.P.C.

U New Yorku više nema telefonskih govornica

U New Yorku više nema telefonskih govornica

Foto: - / Shutterstock

Obilježavajući kraj jedne ere, gradske vlasti u New Yorku u ponedjeljak su uklonile gotovo sve telefonske govornice, koje su posljednjih godina postale žrtve sveprisutnosti besplatnog Wi-Fi-ja i mobitela.


Ipak, obožavatelje Supermana može utješiti činjenica da će Manhattan zadržati četiri govornice na gornjoj zapadnoj strani Mannhattana, poznate i kao improvizirane svlačionice za novinara Clarka Kenta dok se transformirao u Čovjeka od čelika. One će se očuvati kao povijesni primjerci.


Prema pisanju lokalnih medija, Manhattan će zadržati četiri starinske telefonske govornice na Upper West Sideu i na West End Avenue u 66., 90., 100. i 101. ulici.


Desetljećima su se telefonske govornice pojavljivale u pop kulturi, od stripova do holivudskih blockbustera i TV emisija.


No ta je era završena u ponedjeljak ujutro, kada je, pred predstavnicima medija, predsjednik općine Manhattan, Mark Levine prisustvovao demontiranju posljednjih dviju na uglu 7. avenije i 50. ulice koje su potom ukrcane u kamion.


Levine je na Twitteru napisao kako je "ipak osjetio tračak nostalgije kad je vidio kako govornice odlaze u povijest.- Uistinu kraj jedne ere, ali i, nadajmo se, početak nove s više pravičnosti u pristupu tehnologiji, rekao je Levine, misleći na četvrti sjevernog Manhattana, poput Harlema, koje su slabije pokrivene telefonskim i internetskim mrežama.


Telefonske govornice počele su se uklanjati s ulica New Yorka početkom 2000-ih u vrijeme širenja upotrebe mobitela, a potom su od 2010. nestajale još brže, nakon početka ere pametnih telefona.


U raznim dijelovima grada do danas je postupno uklonjeno 8400 govornica na 6452 mjesta.

Godine 2015. Manhattan je počeo s postavljanjem tisuća LinkNYC pristupnih točaka koje nude WiFi i besplatne lokalne pozive. Ti novi kiosci postupno će se povezivati s 5G mrežom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!