Ni publika nije znala domaćina Seoske olimpijade, a vi?

20.02.2020.

11:22

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Božidar Novak na pitanju za 16.000 kuna upitao je publiku u kojem se dalmatinskom naselju Seoska olimpijada održava više od četvrt stoljeća. Publika je najviše glasova, 47 posto, dala krivom odgovoru. Nakon džokera pola-pola natjecatelj je ipak pogodio.
U ovotjednom izdanju popularnoga "Milijunaša" prvi najbrži prst nije poslušao odgovor publike pa je kviz napustio netočno odgovorivši na pitanje za 32.000 kuna. Ni drugi natjecatelj nije prihvatio njezin odgovor, ali gledat ćemo ga i sljedećega četvrtka, kada u emisiju dolazi bez džokera i s osvojenih 64.000 kuna.

Prvi je u vrući stolac nasuprot Tarikovu večeras sjeo Zadranin Jurica Bakmaz.

Magistar prava s trenutačnom adresom u Gospiću prvoga je džokera, pola-pola, iskoristio na pitanju za 8000 kuna kako bi saznao tko ili što je mjera svih stvari prema nauku sofista Protagore. Je li riječ o broju, bogu, čovjeku ili prirodi? Nakon džokerom sužena izbora na boga i čovjeka njegov je konačni odgovor bio čovjek.Pozivom je zatražio pomoć na sljedećem pitanju za 16.000 kuna. Nije znao je li Porin, Nikola Šubić Zrinjski, Ljubav i zloba ili Ero s onoga svijeta opera koja je prvi put izvedena 43 godine nakon smrti njezina skladatelja. Džoker je sa sigurnošću rekao Porin pomogavši natjecatelju otvoriti pitanje za prelazak drugoga praga.Na tom je pak pitanju trebao privesti osumnjičenog. I to za krađu "Mona Lise" iz Louvrea 1911. godine. Među ponuđenim su odgovorima bili Vasilij Kandinski, Marc Chagall, Paul Klee i Pablo Picasso.

Zamolio je publiku da mu pomogne svojim glasovima, a ona ih je najviše, 39 posto, dala Picassu. Kada je ustvrdio da mu nije pretjerano bila od pomoći, ocijenio je i da po njemu u "drugi krug" idu Chagall i Picasso.Spreman kockati se kao konačni odgovor ponudio je Chagallovo ime te potom kviz napustio s 1000 kuna jer je publika ipak bila u pravu.

Sljedeći najbrži prst bio je onaj Dubrovčanina Božidara Novaka, koji je na 9. pitanju za 16.000 kuna uzeo prvoga, Tariku omiljena džokera. U kojem se dalmatinskom naselju Seoska olimpijada održava već više od četvrt stoljeća? Glasilo je pitanje na koje su bili ponuđeni odgovori - u Radošiću, Unešiću,  Siveriću i Lovreću.Publika je najviše glasova, 47 posto, dala Unešiću, naselju za koje je natjecatelj prethodno istaknuo da mu je jedino poznato, dok za Radošić, Siverić i Lovreć nije čuo. Uzeo je potom džoker pola-pola nakon kojega su ostali Radošić i Lovreć pa je njegov izbor pao na Radošić, a s njime je osvojio i 16.000 kuna.

Za što se dodjeljuje Abelova nagrada koju je prošle godine prvi put dobila žena? Bilo je to 10. pitanje za prelazak drugoga praga. Na njemu je upotrijebio džokera zovi čiji je odgovor - farmacija, priznao je, uz ostale ponuđene -matematiku, kazališnu režiju i arhitekturu, iznosio 50 posto sigurnosti u izrečeno. No arhitekta Božidara vukla je matematika pa je bio voljan kockati se te pritom nije pogriješio!Pitanje za 64.000 kuna znao je i bez pomoći džokera. Kako bi u Dubrovniku izveo državni udar, pomoć firentinske obitelji Medici tražio je Marin Držić (a ne Ivan Gundulić, Ruđer Bošković ili Marin Getaldić).

Božidara ćemo stoga gledati i idući put, kada bez džokera otvara 12. pitanje za 125.000 kuna.Ako ste propustili večerašnje izdanje kviza "Tko želi biti milijunaš?", a želite provjeriti svoje znanje te, među ostalim, vidjeti koja su to sve pitanja dopala oba natjecatelja, svakako ga potražite na našoj multimedijskoj usluzi HRTi, gdje će se nalaziti još određeno vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!