09:53 / 28.05.2018.

Autor: E.L.S./D.Ž./HRT

Nicolas Quesnoit: Imam francusku krv i hrvatsku dušu

-

-

Foto: - / -

Osjeća se kao kod kuće, kaže da je Hrvat u duši: Krv mi je Francuz pa imam taj buntovni narav ali u duši se stvarno osjećam Hrvat danas, kaže Nicolas.
Mali francuski gradić blizu belgijske granice prije 17 godina zamijenio je prvo Londonom zatim Zagrebom i ovdje je zauvijek ostao. Tu odluku Nicolas Quesnoit nije zažalio, dapače, i drugima preporučuje da dođu živjeti u Hrvatsku koju smatra zemljom po mjeri čovjeka.

Osim što je plesač s međunarodnim priznanjima Nicolas Quesnoit je i krajobrazni arhitekt koji nikada nije radio u struci. Najviše ga pamtimo po nastupima u Plesu sa zvijezdama. Upravo ga je ples prije 17 godina doveo u Hrvatsku.

Sve što sam znao tada o Hrvatskoj je bio rat i mislio sam da je to prilično devastirana zemlja no kad sam došao ovdje sam shvatio da prividno izgleda vrlo europski, kulturološki je to za mene prihvatljivo i jednostavno sam pao na šarm, kaže.

Šarmantna, prekrasna i puna apsurda. Tako Nicolas opisuje Hrvatsku: Ja uvijek kažem Hrvatska je zemlja apsurda, ne znam, u zakonima koji se glasaju, u raznim događajima, način razmišljanja, sitničarstvo ponekad.

Nicolas ima dvojno državljanstvo. Hrvatski govori jako dobro, ljuti se kad pogriješi padež. Za sebe kaže da je perfekcionist. Francuska kao zemlja mu ne nedostaje, samo obitelj.

Osjeća se kao kod kuće, kaže da je Hrvat u duši: Krv mi je Francuz pa imam taj buntovni narav ali u duši se stvarno osjećam Hrvat danas.

Svoj dom pronašao je u Samoboru. I dalje pleše, no nešto laganijim ritmom. Nekoliko puta godišnje odlazi u Francusku, no veseli se povratku kući, u Hrvatsku, zemlju u kojoj je, kaže, pronašao sve - ljubav, posao i mir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!