09:11 / 02.04.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Nijemci jazavčarima posvetili muzej

-

-

Foto: - / -

Zbirka je povelika: božićni nakit u obliku jazavčara, otvarači za boce, a o razglednicama i magnetima za hladnjake da se i ne govori.
Kada su psi u pitanju Njemačku se uglavnom povezuje s njemačkim ovčarom. No skriveni ponos njemačkih kinologa je jazavčar - pasmina koja je sada dobila i svoj muzej.

Odaziv je nevjerojatan, kaže Josef Kueblbeck opisujući reakcije iz cijele Njemačke na vijest da je na Uskrsni ponedjeljak u bavarskom Passauu otvoren prvi svjetski muzej jazavčara.

Utemeljitelju muzeja Kueblbecku i njegovom partneru Oliveru Storzu svakodnevno pristižu poštanske pošiljke iz cijelog svijeta.

Životi su nam se promijenili preko noći. Ljudi nam šalju izloške koji imaju veze s jazavčarima. Poštari već znaju o čemu se radi i bez poštanskog broja i adrese. Dovoljno je da na paketima stoje naša imena ili muzej jazavčara Passau, kaže Kublbeck.

Jazavčar prikazan i kao obiteljski i kao lovački pas

Dosad je ovaj bračni par, koji je u središtu Passaua držao cvjećarnicu, primio preko 2.000 izložaka za muzej. I oni sami već godinama sakupljaju suvenire i predmete povezane sa simpatičnom pasminom koje nabavljaju na raznim sajmovima ili putem interneta.

Zbirka je povelika: božićni nakit u obliku jazavčara, otvarači za boce, a o razglednicama i magnetima za hladnjake da se i ne govori.

Naravno, posebno mjesto zauzima u sedamdesetima izuzetno popularan model jazavčara s klimajućom glavom, neizostavna oprema prostora ispod stražnjeg prozora tadašnjih njemačkih automobila.

Nakon što su prošlog ljeta objavili da žele otvoriti muzej, jedan kolekcionar iz Belgije im je poklonio svoju zbirku povezanu s jazavčarem  ili "kobasičastim psom" kako ovu pasminu kratkih nogu i duga trupa nazivaju na engleskom govornom području.

Psima ulaz besplatan

Vlasnici muzeja, koji je smješten u jednom prostoru koji pripada katoličkoj crkvi, puni su informacija o ovoj njemačkoj pasmini koje je u modu ušla tijekom razdoblja baroka.

Mnoge poznate osobe, poput Liz Taylor ili Alberta Einsteina u javnosti su se rado pokazivale sa svojim jazavčarima.

Kada je prije dvadesetak godina pasmina pomalo izišla iz mode, kako je agenciji dpa kazao Kueblbeck, bivši pjevač Oasisa Liam Gallagher kupio je desetak primjeraka kako bi osigurao nastavak pasmine.

Neobičnom muzeju ne nedostaje i protivnika koji tvrde da je "nečuveno" da je ovakva jedna zbirka koja "nema veze s kulturom" dobila status muzeja. Najžešći kritičar je bivši glavni gradski konzervator Egon Greipl koji se požalio da njegov Passau sve više postaje kulisa za turiste kojima se sve i svašta prodaje pod tradiciju i kulturu.

Jazavčare ta diskusija smeta još i manje. Ulaz za njih je ionako besplatan. Jedini problem za potencijalne posjetitelje jest to što su sve stručne pratnje u muzeju rasprodane do kraja lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!