Nikad emotivnije proglašenje dobitnika najstarije Hrvatske glazbene nagrade

04.01.2023.

12:08

Autor: Jasmina Mednolučanin/HRT

Husein Hasanefendić Hus, Zlatko Turkalj Turki i Marijan Brkić

Husein Hasanefendić Hus, Zlatko Turkalj Turki i Marijan Brkić

Foto: Music pub / HRT

Dirljivom izvedbom pjesme "Zastave", s koncerta "Dovoljno je reći Aki" održanog u zagrebačkoj Areni 26. ožujka 2022. počela je ovogodišnja dodjela najstarije hrvatske glazbene nagrade – Music pub koja se dodjeljuje još od 1992. godine, i to u sljedećim kategorijama: najbolja pjevačica, najbolji pjevač, najbolja grupa, kantautor, pjesma godine i hit godine. Posebne nagrade Moj prvi Music pub dodjeljuju se mladim glazbenicima, odnosno najboljoj mladoj pjevačici, najboljem mladom pjevaču i najboljoj mladoj grupi.

Pri odabiru najboljih u svakoj kategoriji, najvažniji su kriteriji nastupi i prezentacija na Drugom programu Hrvatskoga radija (HRT-HR 2), zatim koncertni i festivalski nastupi, diskografska aktivnost te uspjeh na službenoj top-ljestvici Hrvatskoga radija.

Music Pub Zlatka Turkalja - nagrade

Music Pub Zlatka Turkalja - nagrade

Foto: HR2 / HRT

- Moje zastave – uvijek su iste boje / Nad njima ljubav caruje / Moja zastave – nikad na pola koplja / Ljubav se ne predaje… Nažalost, u 2022. godini više smo puta imali glazbene zastave na pola koplja - emotivno je svoj Music pub počeo Zlatko Turkalj Turki, urednik i voditelj Music puba, kultne emisije Drugog programa Hrvatskoga radija.

Prije nego što je Turki iznenadio prve goste ovogodišnjeg Music puba, Huseina Hasanefendića Husa i Marijana Brkića iz grupe Parni valjak, podsjetio je svoje slušatelje i goste na koncerte, "Valjak i prijatelji: Dovoljno je reći… Aki", onaj zagrebački, a zatim i onaj održan 25. lipnja, u – kako je istaknuo – prekrasnoj pulskoj Areni. Zatim smo čuli i dirljive prve snimke i izjave s tih koncerata. O Akiju su govorili: Tina Kresnik, Noa Rupčić, Filip Rudan i Kristijan Rahimovski.

- Ti su koncerti bili i dokaz koliko publika voli Akija, ali i pjesme Parnog valjka – rekao je Turki.

Pjesme "Ponovo" i "Stranica dnevnika2 bile su tjednima na prvome mjestu top-liste Drugog programa HR-a, a Turki se prisjetio i kako je Aki 2017. primio naslov počasnog građanina grada Pule, ali i kako su i Aki i Valjak podupirali "Memorijal Sergio Blažić – Đoser" i Ligu za borbu protiv raka.

Svojim gostima Turki je otkrio i emotivan podatak kako su nove varijante pjesama, izvedene na koncertima, na primjer "Dovoljno je reći Aki", postale sastavni dio Drugog programa HR-a. Konkretno, na službenoj top-listi Drugog programa Hrvatskoga radija bile su "Ljubavna", koju je na koncertu otpjevao Dino Jelusić, "Dok je tebe", koju su izveli Tina i Noa, "Nemirno more" u izvedbi Nine Badrić, "Samo da znaš", koju je interpretirao Massimo, a na prvome mjestu dulje se vrijeme zadržala "Stranica dnevnika" koju je s Parnim valjkom izveo Filip Rudan.

- S tugom što sada Aki nije ovdje, a s velikim ponosom što sam imao čast upoznati, ugostiti u emisijama i zajedno s Valjkom dodjeljivati mu nagrade, Drugi program HR-a i emisija Music pub za grupu godine 2022. proglašavam Parni valjak, a pjesmu "Ponovo" za hit 2022. – rekao je Turki pri uručivanju nagrada za grupu i hit godine.

Vidljivo iznenađeni Hus rekao je Iako su podvojeni osjećaji.

- "Ponovo" je ljubavna pjesma s klasikom žala za prolaznošću vremena, ali i s ovom situacijom. Meni se čini da nikad gore vrijeme nije bilo nego sada. Duboko vjerujem da bi pjesma svejedno ostavila trag no činjenica je da je to sad zadnja snimka s Akijem i sad to zvuči baš onako zloslutno. "S tobom bih ponovo kada bih mogao", zato su mi podijeljeni osjećaji. Drago mi je da su je ljudi prihvatili, a opet osjetim tugu kad god se spomene pjesma upravo zato što je to zadnja s Akijem – rekao je Hus.

- Hvala na tome, ali i dalje je ovo problem. I dalje je ovo problem što nam je prošla godina bila takva kakva jest - rekao je Brk i rekao da vrijeme liječi sve na što je Hus dodao kako se nada. 

Kraj razgovora i dodjelu nagrada Turki je završio zahvalivši svojim gostima, a posebno Akiju za sve prekrasne pjesme uz koje su odrasle generacije.

Marko Bošnjak,  Vlaho Arbulić i Zlatko Turkalj Turki

Marko Bošnjak, Vlaho Arbulić i Zlatko Turkalj Turki

Foto: Music pub / HRT

Najemotivnije dosad proglašenje dobitnika nagrade Music pub nastavilo se dodjelom nagrada Moj prvi Music pub koje su otišle u ruke mladih glazbenika Marka Bošnjaka i Pave.

 

Turki je mlade glazbenike Marka Bošnjaka i Vlahu Arbulića podsjetio na prošlogodišnji nastup uživo u emisiji Music pub, te na natjecanje Dora na kojoj je Marko Bošnjak, kao najmlađi natjecatelj, osvojio drugo mjesto. U srpnju 2022. "Pjesma za kraj" osvojila je dvije nagrade u finalu 62. Festivala zabavne glazbe Split 2022.

Marko Bošnjak nagrađen je kao najbolji debitant, a pjesma je dobila i treću nagradu žirija. Niz uspjeha u 2022. Marko Bošnjak nastavio je i osvajanjem nagrade Moj prvi Music pub u kategoriji najboljeg mladog pjevača koju je Zlatko Turkalj Turki, urednik i voditelj Music puba, najavio riječima: 

- Prije nego što te otkriju producenti, menadžeri, diskografi u Berlinu, kamo si se preselio i živiš, mi ćemo ti za početak ove godine uručiti našu glazbenu nagradu Moj prvi Music pub za pjevača godine, kazao je Turki.

- Ovo je stvarno velika stvar. Prva nagrada! Nisam uopće očekivao i evo…Nova godina, a uskoro mi je i rođendan, ovo mi je sad upotpunilo doživljaj. Lijepo. Hvala – rekao je Turkiju vidljivo oduševljen mladi glazbenik Marko Bošnjak.

Pava i Zlatko Turkalj Turki

Pava i Zlatko Turkalj Turki

Foto: Music pub / HRT

U 2022. Pava, mlada glazbenica iz Mostara, osigurala je svoj prvi diskografski ugovor, objavila je prvi album te postigla radijski uspjeh pjesmama "Dopusti mi", "Horizont" i "Slobodan", koje su svoje mjesto našle i na službenoj top-ljestvici Drugog programa Hrvatskoga radija.

- Puno vam hvala. Jako sam počašćena. Nisam ovo očekivala. Divno! Moj prvi Music pub pa 2022. Ovo ide odmah na policu da svi vide. I čak je dobro što večeras dolazi moj bend u goste za postnovogodišnji božićni domjenak tako da ću veselje moći podijeliti s njima. Stvarno, puno vam hvala, evo baš mi ovo puno znači – uzbuđeno je nastavila Pava kojoj je Turki na kraju dodjele poželio još puno dobrih pjesma i koncerata.

Time je zaključen prvi dio 31. dodjele glazbene nagrade "Music pub". Tko su ostali dobitnici nagrada, doznat ćemo 9. siječnja u emisiji "Music pub Zlatka Turkalja", koja se s početkom u 14 sati emitira na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR2).

Emisiju Music pub  - Dodjela nagrada za 2022 - prvi dio možete poslušati ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!