14:41 / 02.05.2020.

Autor: Hina

Nizozemska ima prvo mladunče velike pande

Foto: 7103983 / Pixabay

Foto: 7103983 / Pixabay

Foto: - / -

Mladunče, čiji se spol još ne zna, došlo je na svijet 1. svibnja "nakon duge neizvjesnosti", priopćila je uprava zoološkog parka.
Wu Wen, jedna od velikih pandi koje je Kina posudila Nizozemskoj, okotila je mladunče, objavio je u subotu zoološki vrt Ouwehands.

Radi se o prvom mladuncu velike pande rođenom u Nizozemskoj, a prema priopćenju zoološkog vrta do parenja je došlo u siječnju.

Mladunče, čiji se spol još ne zna, došlo je na svijet 1. svibnja "nakon duge neizvjesnosti", priopćila je uprava zoološkog parka.

"Mladunče je začeto i rođeno prirodnim putem", kazao je vlasnik Zoo-a Marcel Boekhoorn.

Za sada će timaritelji ostaviti  Wu Wen i mladunče na miru, a kada ono za nekoliko mjeseci napusti jazbinu onda će se utvrditi i spol i mladunče će dobiti ime, pojasnio je vlasnik.

Nakon četiri godine, nova velika panda će biti prebačena u Kinu i uključena u program razmnožavanja.

Ženka Wu Wen i mužjak Xing Ya, roditelji novorođene pande su Nizozemskoj dani na posudbu 2017. i u toj će zemlji ostati 15 godina.

Velike pande od 2016. više nisu na popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode kao vrsta pred izumiranjem, ali se i dalje vode kao "ranjiva" vrsta životinja.

U Kini u divljini živi oko 2000 panda, a njih 500 u zarobljeništvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!