08:32 / 19.04.2020.

Autor: I.D./HINA

Nizozemski korona-rječnik: korona-kašljač i šmrcosram

Foto: Markus Distelrath/Pixabay/ilustracija

Foto: Markus Distelrath/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Rječnik iz doba koronavirusa sadrži više od 700 riječi. Ima puno složenih riječi, kao što su korona-kriza, korona-kašljač, karantena-kilogrami ili korona-friz.
Nizozemski ekvivalenti za izraze korona-kašljač, zabrana rukovanja i karantena party neke su od novih riječi u nizozemskom jeziku iskovane tijekom pandemije koronavirusa, navodi se u novom internetskom rječniku.

Rječnik iz doba koronavirusa sadrži više od 700 riječi, a inicijativa je glavnog urednika standardnog rječnika Van Dale, Tona den Boona, objavila je u subotu nizozemska televizijska postaja NOS.

U rječniku ima puno složenih riječi, kao što su korona-kriza i korona-kašljač, izraz koji se koristi za ljude koji namjerno kašlju na policajce kada ih uhite.

Popis uključuje i nove složenice kao što su karantena-kilogrami ili korona-friz.

Lingvist procjenjuje da bi se u standardni rječnik moglo za stalno dodati 70 riječi povezanih s pandemijom i uvjeren je da će jedna od njih biti društvo metar i pol distance.

Prestižni Oxfordski rječnik engleskog jezika nedavno je u svoju bazu unio nove izraze nastale tijekom pandemije, uključujući Covid-19, samoizolacija, socijalno distanciranje i izravnati krivulju.

Novi nizozemski glagol koji znači "gomilati poput hrčka" već je postao klasičan primjer, omiljen među štedljivim Nizozemcima. Ali ima i negativno značenje u svjetlu sebičnog gomilanja toaletnog papira.

A nakon izraza strah od letenja koji osjećaju ekološki svjesni ljudi koji često lete zrakoplovom, Nizozemci sada imaju i izraz šmrcosram, što osjeća osoba koja iznenada mora kihnuti ili šmrcati pred drugima.

Foto: Alexas_Fotos/Pixabay/ilustracija

Foto: Alexas_Fotos/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!