Njemački glagol 'boostern' je anglizam godine

04.02.2022.

13:08

Autor: HRT/Hina

Njemački glagol 'boostern' proglašen glavnom engleskom posuđenicom za 2021.

Njemački glagol 'boostern' proglašen glavnom engleskom posuđenicom za 2021.

Foto: ilustracija / Shutterstock

Njemački glagol 'boostern', koji označava docjepnu dozu protiv koronavirusa, proglašen je glavnom engleskom posuđenicom za 2021..

Žiri, predvođen lingvistom profesorom Anatolom Stefanowitschem sa Slobodnog sveučilišta u Berlinu, pohvalio je brzinu kojom je riječ popunila prazninu u rječniku i lakoću s kojom je ta riječ našla svoje mjesto u gramatičkom sustavu njemačkog jezika.

U njemačkom je glagol "boostern" zamijenio uobičajeni izraz koji se prevodi kao osvježavanje cijepljenja. Inicijativa "Anglizam godine" objavila je da se u nekoliko aspekata razlikuje od postojeće njemačke riječi.

Naime, "boostern" se odnosi na cijepljenje protiv koronavirusa i omogućuje sažetu, ali nedvosmislenu komunikaciju tijekom pandemije. Riječ ima "optimističnu i dinamičnu konotaciju" koju postojeći njemački izraz jednostavno ne može imati.

Kriza s koronavirusom već je oblikovala izbor anglicizma godine za 2020. Tada je izbor pao na termin "lockdown".

Od 2010. jezična inicijativa koju vodi Stefanowitsch svake godine odaje počast onome što smatra "pozitivnim doprinosom engleskog jezika razvoju njemačkog rječnika".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!