Njujorška četvrt Queens u pandemiji nudi gastronomsko putovanje svijetom

18.02.2022.

08:26

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Venturelli Luca / Shutterstock

U cijelom etnički bogatom New Yorku lako možete pojesti hranu iz više od 100 zemalja ili možete jednostavno otići u četvrt Queens, gdje je ponuda nevjerojatno raznolike hrane bogata čak i u ovim danima pandemije.

Smještena s druge strane East Rivera od Manhattana, četvrt Queens je imala koristi od stalnih migracijskih valova koji su stvorili nevjerojatno raznoliku kulinarsku pozornicu.

- Od pet četvrti, Queens je ona s najraznovrsnijom populacijom... s preko 100 etničkih grupa, prema mom broju - rekao je Robert Sietsema, stručnjak za hranu na portalu Eater.com. te dodao da nitko ne zna točan broj zajednica jer migranti stalno dolaze.

Doista, putovanje kroz Queens egzotična je gozba okusa, mirisa i tekstura, čija se ponuda širi čak i kada je pandemija teško pogodila New York. Samo ove godine u Queensu su otvorena četiri nova restorana koji poslužuju hranu iz Turske, Hong Konga, Singapura i Italije, prema Eater.com. A situacija je promjenjiva u ovom najdinamičnijem gradu jer se četvrti i njihova kulinarska ponuda neprestano razvijaju.

Posjetitelj Queensa pronaći će sve od kolumbijskih pogača arepas do grčke musake, humusa iz Libanona i brazilske feijoade, krepkog gulaša od crnog graha, govedine i svinjetine.

U 2015., Instagramski influencer Andy Doro postavio si je cilj obići svijet, u kulinarskom smislu, i posjetiti što više etno restorana u New Yorku. Zapeo je na broju od 145 zemalja. A dobar dio njih upravo je u Queensu.

Doro je pokazao neka svoja omiljena mjesta, počevši u srcu Jackson Heightsa, području koje je nekoć privlačilo mnoge ljude kolumbijskog podrijetla, a sada je postalo "veliko središte za mnoge južnoazijske i himalajske zemlje -- dakle Butan, Nepal, Bangladeš".

U malenom Yun Cafeu, 25-godišnja Yun Naing, koja je nedavno došla iz Mjanmara, rekla je da svoju kuhinju održava autentičnom uvozom sastojaka -- listova čaja, čilija u prahu i još mnogo toga iz domovine.

Drugi dijelovi Queensa također imaju svoju bogatu ponudu, kao što je kineska četvrt u području Flushing prema na istoku - poznatom u svijetu kao dom US Tennis Opena. Mještani kažu da se može mjeriti s onom poznatijom na Manhattanu, može se pohvaliti bezbrojnim restoranima koji predstavljaju mnoge regije Kine, kao i sve popularniju kuhinju Južne Koreje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!