16:51 / 08.01.2021.

Autor: Hina/V.M./HRT

Noć muzeja 29. siječnja - u digitalnom okruženju

-

-

Foto: - / -

Od petka su otvorene prijave za 16. Noć muzeja koja će se na temu "Zadaće muzeja u uvjetima kriza" održati u petak, 29. siječnja u digitalnom okruženju, a dio i na otvorenom, ondje gdje će to biti moguće u skladu s epidemiološkim mjerama.

Od petka su otvorene prijave za 16. Noć muzeja koja će se na temu "Zadaće muzeja u uvjetima kriza" održati u petak, 29. siječnja u digitalnom okruženju, a dio i na otvorenom, ondje gdje će to biti moguće u skladu s epidemiološkim mjerama.

Sudjelovanje u jednoj od najpopularnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj prijavljuje se od 8. do 21.  siječnja na ovoj poveznici.

- Proteklih 15 godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost posjeta muzejima, koja je prelazila i brojku od 300 tisuća posjeta tijekom jedne noći, podsjeća organizator, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD).

Kako to zbog pandemije i posebnih epidemioloških uvjeta ove godine nije moguće, događanja će se održavati online, osim na onim lokacijama i sadržajima koje mogu biti na otvorenom, ponovno u skladu s propisanim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

U okolnostima kada se većina kulturnih događanja odgađa ili potpuno seli u digitalne kanale i nakon konzultacija s muzejskom zajednicom, u HMD-u je odlučeno a će se i Noć muzeja prilagoditi novim okolnostima.

Kako je manifestacija Noć muzeja u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, organizatori njezinog šesnaestog izdanja nastojat će zajedno s hrvatskom muzejskom zajednicom omogućiti vjernoj publici da pretežito virtualno uživa u pripremljenim događanjima, poručuju iz Društva.

Zbog specifične situacije neće biti programske knjižice, plakata ni banera, budući da će svi prijavljeni programi biti vidljivi na digitalnoj platformi Noći muzeja 2021.

HRT - Hrvatska televizija
, kao dugogodišnji partner manifestacije, pripremit će posebnu emisiju na svom Prvom programu i koristiti materijal koji će biti na digitalnoj platformi.

Predstavit će se i rezultati ankete provedene u muzejskoj zajednici o  tome kako su muzeji odgovorili na 'lockdown' i otvaranje prema digitalnim kanalima komunikacije, ali i općenito na krizna vremena, otežana i potresima u Hrvatskoj koji su oštetili brojne muzeje i kulturno-povijesnu jezgru.

Od prvog izdanja 2005. godine do danas Noć muzeja zabilježila je skoro 3,5 milijuna posjetitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!