Norveška kraljeva garda prvi puta gostuje u Hrvatskoj

31.05.2022.

14:20

Autor: Hina/I.B.

Norwegische königliche Garde

Norwegische königliche Garde

Foto: SariMe / Shutterstock

Norveška kraljeva garda prvi će puta gostovati u Hrvatskoj te u Splitu i Zagrebu održati pokazne vježbe i mimohode, najavili su u utorak iz Norveškog veleposlanstva.

Poznata po izvedbama s kombinacijom glazbe i pokaznih vježbi, Norveška kraljeva garda u Hrvatskoj gostuje s 130 članova orkestra i vojnika. Garda će prezentirati vještine rukovanja i bacanja oružja, pucanja, marširanja, pjevanja i sviranja, navode iz Norveškog veleposlanstva.

Prvi nastup bit će u petak, 3. lipnja na Splitskoj rivi, a polusatna pokazna vježba i mimohod započinju u 16 sati.

Garda će u Zagrebu biti 4. lipnja na dvije lokacije. Prvo će se ujutro od 11 sati na Trgu bana Josipa Jelačića održati zajednička smotra Hrvatske vojske i Norveške kraljeve garde. Garda će prije okupljanja na Trgu održati mimohod od Zrinjevca, preko Tesline ulice i Cvjetnog trga do Trga.

Poslijepodne istog dana od 18 sati Garda će održati mimohod parkom Maksimir uz pokaznu vježbu na livadi iza Vidikovca. Norveško veleposlanstvo je za tu prigodu osiguralo hrvatske i norveške zastavice koje će se podijeliti gledateljima.

Iz veleposlanstva ističu da su svi događaji besplatni i primjereni za djecu. Međutim, napominju da će tijekom vježbi biti ispaljeni ćorci.

Gostovanje je, ističu iz veleposlanstva, rezultat kontinuirane i uspješne suradnje Hrvatske i Norveške vojske u okviru NATO saveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!