12:29 / 10.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Novoosnovana nagrada Elector za elektroničku glazbenu scenu

Elektronska glazba - ilustracija

Elektronska glazba - ilustracija

Foto: Mooi Design / Shutterstock

Hrvatska elektronička glazbena scena dobila je godišnju nagradu za elektroničku glazbu Elector, koja će se dodjeljivati u osam kategorija, prvi put u veljači iduće godine.

Nagradu su, slijedom sve većih uspjeha domaće elektroničke glazbe u regiji i svijetu, pokrenuli DJ sekcija Hrvatske glazbene unije i Hrvatsko društvo skladatelja. Koproducent je Tvornica Kulture, organizator Unison Hrvatski glazbeni savez, a sponzor Iskon.

Nagrada će se dodijeliti u kategorijama Albuma/kompilacije godine, Remiksa godine, New (S)Electora odnosno debitanta godine, Eventa godine, Techno singla godine, House singla godine i Bass singla godine. Bit će nagrađen i DJ godine, kojeg će ususret dodjeli odabrati publika online glasovanjem.

Prvo izdanje nagrade održat će se u četvrtak 3. veljače 2022. godine u zagrebačkoj Tvornici kulture, a žiri koji čine isključivo novinari koji prate elektroničku glazbenu scenu će u dva kruga prvo predložiti, a zatim odabrati najbolje od elektronske scene u godini na izmaku, najavljeno je.

Nominacije će se znati u drugom tjednu siječnja 2022. godine.

Dražen Baljak, direktor nagrade Elector, ustvrdio je kako je bila stvorena jasna potreba za nagradom koja osnažuje, povezuje i afirmira hrvatsku elektroničku scenu i konačno je stavlja tamo gdje joj je i mjesto, "uz bok svim ostalim već odavno priznatim čimbenicima hrvatske glazbe".

- Produkcija elektroničke glazbe u Hrvatskoj je posljednjih godina u stalnom porastu, stoga je nagrada posvećena tom segmentu glazbene scene apsolutno zaslužena, pa čak i logična, smatra Arsen Pavešić, umjetnički direktor Nagrade.

Po njegovim riječima, tome u prilog ide i činjenica da elektronička glazba danas ''izvozi'' najveći broj izvođača na međunarodnu glazbenu scenu, a producenti iz domene elektroničke glazbe, na godišnjoj razini, objavljuju više glazbenih izdanja od ijednog drugog glazbenog pravca.

Iz Iskona, kao glavnog sponzora, kažu da iako unutar Rock&OFF-a već postoji kategorija Electro&Off izvođač godine, no Elector bi mogao dati dodatnu potrebnu snagu našoj elektroničkoj glazbenoj sceni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!