16:27 / 23.01.2018.

Autor: HRT

'Obliku vode' najviše najviše nominacija za Oscara

-

-

Foto: - / -

Film 'Oblik vode', mračna bajka meksičkoga redatelja Guillerma del Tora, osvojila je najviše nominacija u utrci za ovogodišnje Oscare, njih trinaest, uključujući one za najbolji film, režiju, originalni scenarij, glavnu i sporednu žensku ulogu te sporednu mušku ulogu.
Film Oblik vode, mračna bajka meksičkoga redatelja Guillerma del Tora, osvojila je najviše nominacija u utrci za ovogodišnje Oscare, njih trinaest, uključujući one za najbolji film, režiju, originalni scenarij, glavnu i sporednu žensku ulogu te sporednu mušku ulogu, objavljeno je u Los Angelesu.

Za 90. Oscara u kategoriji najboljega filma, uz Oblik vode (Shape of Water), nominirani su i Skrivena ljubav (Call Me By Your Name), Darkest Hour, Dunkirk, Get Out, Lady Bird, Phantom Thread, Novine (The Post) i Tri plakata izvan grada (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri).

Po broju nominacija slijedi Dunkirk, koji ih ima osam, među kojima i onu za najbolju režiju za Christophera Nolana. Sedam nominacija dobio je film "Tri plakata izvan grada", uključujući i one za glumce Frances McDormand, Woodyja Harrelsona i Sama Rockwella.

Meryl Streep dobila je 21. nominaciju za Oscara i to za glavnu ulogu u filmu Novine, a na putu da je osvoji četvrti put konkurirat će joj Sally Hawkins za ulogu u filmu Oblik vode te Frances McDormand (Tri plakata izvan grada), Margot Robbie (Ja, Tonya) i Saoirse Ronan (Lady Bird).

Za Oscara u kategoriji najbolje glavne muške uloge konkuriraju Timothee Chalamet (Skrivena ljubav), Daniel Day-Lewis (Phantom Thread), Daniel Kaluuya (Get out), Gary Oldman (Darkest Hour) i Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq).

Za najbolju sporednu ulogu u muškoj konkurenciji nominirani su Woody Harrelson i Sam Rockwell za film Tri plakata izvan grada te Willem Defoe (The Florida Project), Richard Jenkins (Oblik vode) i Christopher Plummer (Sav novac svijeta / All the Money in the World), a u ženskoj Mary J. Blige (Mudbound), Allison Janney (I, Tonya), Lesley Manville (Phantom Thread), Laurie Metcalf (Lady Bird) i Octavia Spencer (Oblik vode).

Osim Guillerma del Tora i Christophera Nolana u kategoriji za najbolju režiju nominirani su i Jordan Peele za Get Out, Paul Thomas Anderson za Phantom Thread i Greta Gerwig za Lady Bird kao tek peta žena u povijesti Oscara nominirana za najbolju režiju.

Nagrada Američke akademije filmske znanosti i umjetnosti dodijelit će se na svečanosti u Hollywoodu 4. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!