Ocijenjeni najbolji kuleni

19.06.2020.

12:20

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Za kulen se uvijek koriste najbolji dijelovi svinjskog mesa, najbolja paprika u omjerima koji svaki proizvođač sam određuje. U tome je njegova draž i prepoznatljivost.
Kulen je u svijetu prepoznat brend Slavonije, Baranje i Srijema. Kvaliteta čini razliku u boji, okusu i mirisu. One najbolje su kušali i procjenjivali na već tradicionalnom 20. ocjenjivanju kulena.

Ove godine prvi su put ocjenjivani samo kuleni registriranih proizvođača.

- Ocjenjuje se od vanjskog izgleda do teksture, izgleda presjeka što nam je u principu najbitnije jer tu se najprije vide tehnološke greške u proizvodnji - objašnjava izv. prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević s katedre za meso i ribu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

Za kulen se uvijek koriste najbolji dijelovi svinjskog mesa, najbolja paprika u omjerima koji svaki proizvođač sam određuje. U tome je njegova draž i prepoznatljivost.

- Tek kad prerežete kulen onda ćete moći vidjeti zapravo na tom presjeku jer on puno toga odaje - otkriva prof. dr.sc. Goran Kušec, predsjednik ocjenjivačkog panela.

Nekad se kulen nije jeo svakodnevno, već u posebnim prigodama. Za Tomicu Đukića - kulen je jedan od najboljih svjetskih suhomesnatih delicija.

- On je sam po sebi kompletan i ja mislim da trebamo ga servirati doslovno u posebnim situacijama i  ne trebamo ga spuštati na razinu na koju on ne pripada - kaže poznati kuhar Tomica Đukić.

Korona kriza ostavila je trag i na proizvodnji kulena.

- Naši kulenari imaju problema, turizam je strašno pao, potrošnja je pala i to sigurno osjete proizvođači - kaže Igor MIkulić, HGK-ŽK Osijek.

Kako bi im pomogli i promovirali ovu domaću delikatesu katalog s najbolje ocijenim kulenima bit će poslan hrvatskim restoranima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!