Za kulen se uvijek koriste najbolji dijelovi svinjskog mesa, najbolja paprika u omjerima koji svaki proizvođač sam određuje. U tome je njegova draž i prepoznatljivost.
Kulen je u svijetu prepoznat brend Slavonije, Baranje i Srijema. Kvaliteta čini razliku u boji, okusu i mirisu. One najbolje su kušali i procjenjivali na već tradicionalnom 20. ocjenjivanju kulena.
Ove godine prvi su put ocjenjivani samo kuleni registriranih proizvođača.
- Ocjenjuje se od vanjskog izgleda do teksture, izgleda presjeka što nam je u principu najbitnije jer tu se najprije vide tehnološke greške u proizvodnji - objašnjava izv. prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević s katedre za meso i ribu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.
Za kulen se uvijek koriste najbolji dijelovi svinjskog mesa, najbolja paprika u omjerima koji svaki proizvođač sam određuje. U tome je njegova draž i prepoznatljivost.
- Tek kad prerežete kulen onda ćete moći vidjeti zapravo na tom presjeku jer on puno toga odaje - otkriva prof. dr.sc. Goran Kušec, predsjednik ocjenjivačkog panela.
Nekad se kulen nije jeo svakodnevno, već u posebnim prigodama. Za Tomicu Đukića - kulen je jedan od najboljih svjetskih suhomesnatih delicija.
- On je sam po sebi kompletan i ja mislim da trebamo ga servirati doslovno u posebnim situacijama i ne trebamo ga spuštati na razinu na koju on ne pripada - kaže poznati kuhar Tomica Đukić.
Korona kriza ostavila je trag i na proizvodnji kulena.
- Naši kulenari imaju problema, turizam je strašno pao, potrošnja je pala i to sigurno osjete proizvođači - kaže Igor MIkulić, HGK-ŽK Osijek.
Kako bi im pomogli i promovirali ovu domaću delikatesu katalog s najbolje ocijenim kulenima bit će poslan hrvatskim restoranima.
HRT koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi Vam pružio bolje korisničko iskustvo o čemu više možete pročitati OVDJE. Ako ne želite dopustiti da HRT na vaše računalo upisuje kolačiće, možete to spriječiti postavkama Vašega internetskog preglednika.