Od izvora do ušća Neretve na dva kotača

09.06.2022.

16:44

Autor: Mateja Delija/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Biciklisti

Biciklisti

Foto: HTV / HRT

Dragica Krmek iz Metkovića dugogodišnja je zaljubljenica u biciklizam. Svoj hobi pretvorila je u avanturu i odlučila biciklom prijeći područje rijeke Neretve, od njezina izvora do Ušća. U pratnji svojih prijatelja biciklista ukupno je odvozila 290 kilometara.


Biciklisti

Biciklisti

Foto: HTV / HRT

Svojim biciklom posljednjih nekoliko godina u društvu prijatelja, Dragica je prešla cijelu Neretvansku dolinu, a istražiti rijeku Neretvu od mjesta gdje izvire do onoga gdje se ulijeva u more, bila joj je posebna želja.

- Godinu dana već o tome planira, razmišlja, sanja i sad je evo - napokon ostvarila san, govori Martina Marević, sestra.

- Kolače smo im pripremili, jagode, voće, vodu za osvježenje, da izdrže još ovaj dio do Ušća. Uspjet će oni to, kaže Angela Ćelić, sestra.

I uspjeli su. Neretvom od izvora do ušća na dva kotača Dragica i ekipa putovali su dva dana. Posljednjih dvadesetak kilometara pratili smo ih do samog cilja.

- Dođite na Ušće!, poručuje Dragica Krmek iz Metkovića.

Krenuli su od izvora, iz Čemernog podno planine Jabuka. Na stazi dugoj tristotinjak kilometara preko Konjica, Mostara i Metkovića bilo je, naravno i prepreka.

- Morali smo spuštati bicikle, vadili smo vezice iz tenisica. Ja sam čak dala i kabel od telefona, da vežemo bicikle, kaže Dragica.

- Mi smo bili četiri puta pod krupom. To je bilo k'o orasi. Prljava sam, presretna sam, kaže Dajana Čotić, prijateljice.

Isplatilo se, jer na licima ovih četvero biciklista jasno se vidjela sreća i zadovoljstvo postignutim ciljem.

- Izvor Neretve koji izgleda kao jedna manja kada, gdje troje ljudi odjednom ne može nasuti tri boce vode, i onda dođete ovdje i vidite u što se to pretvori, kaže Mario Marić, prijatelj.

- Možda nekad otpedaliram Dunav od izvora do Ušća, ali ako bi išao samnom Stipe Božić, kaže kroz smijeh Dragica.

Za nove avanture potrebna im je volja, zdravlje, lijepo vrijeme i dobar bicikl. Priroda ima još lijepoga za pokazati. Što se Neretve tiče - mogu se pohvaliti da je poznaju od početka do kraja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!