Od tuluma do fine dininga: Kako je Matija Bogdan "kuhao" put do vrha

12.05.2025.

20:56

Autor: T.V./David Skoko: Jesti na cesti/HRT

Kad netko kaže da je uspio “na neobičan način”, obično to ne znači slanje 50 istih mailova s tuluma svim najboljim restoranima na svijetu. Ali ako si Matija Bogdan, mladi chef iz Čakovca, to je sasvim normalan ponedjeljak.

U novoj epizodi serije Jesti na cesti, David Skoko posjetio je ovog osebujnog kuhara koji je karijeru započeo potpuno nenamjerno – kao student filozofskog faksa koji je više volio bendove, festivale i putovanja nego skripte.

- Studij me nije zanimao, jedino kaj me zanimalo bila je cuga, zezancija i glazba, priznaje bez zadrške.

I onda je uslijedio nagli zaokret. Umjesto da diplomu pretvori u stalni posao, Matija je s 19 godina sjeo na avion i odletio u San Francisco. Sam. Bez plana. Bez kontakata. Bez pojma.

- Ništa nisam znao. Ni gdje idem, ni s kim idem. Sam solo. Solito, prisjeća se.

Matija Bogdan i David Skoko

Matija Bogdan i David Skoko

Foto: HTV / HRT

I tako je počeo. U San Franciscu, koji opisuje kao "hipijevski“ – čak i kad je riječ o kuhinji. Ali prava škola tek je slijedila: London. Brutalan, zahtjevan, neumoljiv.

- London te "žmekne". Ubije te u pojam, kaže. Pet godina, duple smjene, nula slobodnih dana, i misao koja te svakodnevno vuče doma. Ali nije odustao. Ne zna ni sam zašto.

- Nešto me guralo da idem dalje. Da ne stanem, ističe.

Možda je, kaže, “bježao samo od sebe”. Možda je samo volio kuhanje.

- Možda je mazohist, ubacuje Skoko kroz smijeh. Ali što god bilo – uspjelo je.

Danas vodi tri restorana na Krku, Pagu i Korčuli, i slovi za jednog od najtalentiranijih domaćih chefova. Uličnu hranu vidi kao izazov, a lokalne međimurske namirnice koristi s istom strašću kojom je nekad tipkao mailove s tuluma.

I to je, realno, najbolji mogući put do uspjeha.

Ako ste propustili prvu epizodu kulinarsko-putopisnog serijala "David Skoko: Jesti na cesti - Tomica Đukić", možete je besplatno pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi, gdje se nalaze i epizode Skokinog serijala "David Skoko: Motor, loza, kuhača".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!