Kad netko kaže da je uspio “na neobičan način”, obično to ne znači slanje 50 istih mailova s tuluma svim najboljim restoranima na svijetu. Ali ako si Matija Bogdan, mladi chef iz Čakovca, to je sasvim normalan ponedjeljak.
12.05.2025.
20:56
Autor: T.V./David Skoko: Jesti na cesti/HRT
Kad netko kaže da je uspio “na neobičan način”, obično to ne znači slanje 50 istih mailova s tuluma svim najboljim restoranima na svijetu. Ali ako si Matija Bogdan, mladi chef iz Čakovca, to je sasvim normalan ponedjeljak.
U novoj epizodi serije Jesti na cesti, David Skoko posjetio je ovog osebujnog kuhara koji je karijeru započeo potpuno nenamjerno – kao student filozofskog faksa koji je više volio bendove, festivale i putovanja nego skripte.
- Studij me nije zanimao, jedino kaj me zanimalo bila je cuga, zezancija i glazba, priznaje bez zadrške.
I onda je uslijedio nagli zaokret. Umjesto da diplomu pretvori u stalni posao, Matija je s 19 godina sjeo na avion i odletio u San Francisco. Sam. Bez plana. Bez kontakata. Bez pojma.
- Ništa nisam znao. Ni gdje idem, ni s kim idem. Sam solo. Solito, prisjeća se.
I tako je počeo. U San Franciscu, koji opisuje kao "hipijevski“ – čak i kad je riječ o kuhinji. Ali prava škola tek je slijedila: London. Brutalan, zahtjevan, neumoljiv.
- London te "žmekne". Ubije te u pojam, kaže. Pet godina, duple smjene, nula slobodnih dana, i misao koja te svakodnevno vuče doma. Ali nije odustao. Ne zna ni sam zašto.
- Nešto me guralo da idem dalje. Da ne stanem, ističe.
Možda je, kaže, “bježao samo od sebe”. Možda je samo volio kuhanje.
- Možda je mazohist, ubacuje Skoko kroz smijeh. Ali što god bilo – uspjelo je.
Danas vodi tri restorana na Krku, Pagu i Korčuli, i slovi za jednog od najtalentiranijih domaćih chefova. Uličnu hranu vidi kao izazov, a lokalne međimurske namirnice koristi s istom strašću kojom je nekad tipkao mailove s tuluma.
I to je, realno, najbolji mogući put do uspjeha.
Ako ste propustili prvu epizodu kulinarsko-putopisnog serijala "David Skoko: Jesti na cesti - Tomica Đukić", možete je besplatno pogledati na našoj multimedijskoj platformi HRTi, gdje se nalaze i epizode Skokinog serijala "David Skoko: Motor, loza, kuhača".
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora