17:53 / 08.01.2020.

Autor: Ana Anzulović/HRT

Odbačena božićna drvca - magareća poslastica

-

-

Foto: - / -

Kada ekipa završi s drvcem od njega ostane samo deblo. Riješili su tako impresivan broj stabala.
Nakon blagdana, mnoga komunalna poduzeća počela su prikupljati odbačena božićna drvca. Većina ih završi na kompostu, ali ne i ona iz Ivanić Grada. Njih pojedu magarci!

Sve je počelo oko Božića 2015. kada je Neven Ciganović odlučio uljepšati životni prostor magarcima. Navečer im je donio bor koji su do jutra pobrstili.

- Prvi tren sam bio razočaran jer nisu shvatili poantu tog bora da bi trebalo biti njima lijepo za Božić, a s druge strane je bilo super jer su ga pojeli, znači iskoristili su ga i ne bi ga trebao nakon Božića baciti - kaže Ciganović, vlasnik farme magaraca.

Nevenu nije trebalo dugo da s jednim komunalnim poduzećem dogovori da prikupljena drvca donesu na njegovu farmu. Posebna je to poslastica i za odrasle magarce i za pulad.

- Više vole ove koji malo više pikaju, ne preferiraju ove mekane vrste, koje imaju mekane iglice. Ne znam zašto, ali tako je - kaže.

Ali je potpuno jasno zašto ne žele jesti drvca koja su bila u dnevnim boravcima pušača. Takva izbjegavaju dok se malo ne izvjetre. Ipak je cilj zdrava prehrana!

- Borove iglice su pune vitamina c, zimi nema zelene paše pa dobro dođu, a eterična ulja iz iglica djeluju povoljno na parazite tj. pomažu da izbace parazite iz tijela - objašnjava veterinarka Tanja Sever.

Kada ekipa završi s drvcem od njega ostane samo deblo. Riješili su tako impresivan broj stabala.

Pojedu prvo jele pa smreke. Božićne poslastice potraju im čak do Uskrsa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!