Tradicionalna "Maškarana jota" uoči velike povorke u Rijeci

17.06.2022.

16:41

Autor: Blanka Kukec/Regionalni dnevnik/HRT

Održana tradicionalna "Maškarana jota"

Održana tradicionalna "Maškarana jota"

Foto: HRT / HRT

Uoči Međunarodne povorke Riječkog karnevala, koja se sutra iznimno održava u lipnju, u središtu Rijeke održana je tradicionalna "Maškarana jota". Jelo je ipak prilagođeno visokim temperaturama zraka, pa je umjesto jote - skuhan brodet od sipa i liganja. I ove godine humanitarni ručak organiziralo je Udruženje obrtnika, a sav novac prikupljen prodajom porcija ide za djecu s teškoćama u razvoju.

Obrtnici Rijeke i okolice već tradicionalno pomažu brojnim udrugama, pa tako i uoči ovog ljetnog karnevala.

- Novaca smo prikupili od naših pokrovitelja i od naših donatora van ove priredbe, do sada 14 000 kuna, očekujemo da ćemo s ovom priredbom to popraviti na jedan značajan iznos. Ove godine skupljamo za Udrugu Dira, za opremanje senzorne dvorane za djecu s teškoćama u razvoju – objasnio je Darko Sertić, predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka, Bakar, Kostrena, Kraljevica, Čavle.

Doris Kovačić, predsjednica Udruge Dira Rijeka je naglasila da Udruga za sada broji 50-tak obitelji koji su redovni korisnici njihovih usluga, imaju više usluga koje nude, uglavnom djeca s teškoćama iz autističnog spektra.

Humanitarna maškarana jota ove je godine zamaskirana u riblji brodet, jer umjesto zimi, kad je obično riječki karneval, iznimno se sutra održava na visokim temperaturama zraka.

- 15. maškarana humanitarna jota se maškarala u brodet jer smo se preselili u ljetni period, zato smo 100 kg liganja očistili, 20 kg brodeta, 30 kg kapule, 30 kg pomidora, sve smo to stavili u jednu veliku padelu, napravili jedan ljetno proljetni brodet. Pomogli su nam Udruga Palentar, Grobničani, oni su napravili palentu kumpiricu pa ćemo zato sljubljivat brodet skupa sa bijelim vinom – izjavio je Hrvoje Margan, ugostitelj riječkog Udruženja obrtnika.

Održana je i modna revija, a uz poznate riječke manekenke crvenim tepihom prošetao je i novi meštar karnevala, Sandi Pribanić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!