Održana zamjenska Eurovizija

16.05.2020.

18:14

Autor: Anja Cerar/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Ovo je bio prvi i, s nadom, zadnji put u povijesti manifestacije bez nastupa uživo.
Iako je zbog koronavirusa otkazana 65.  Eurovizija, ljubitelji najstarijeg pjevačkog natjecanja na svijetu došli su na svoje. Umjesto finala, glasovanja i biranja pobjednika održan je dvosatni show u kojem su predstavljeni svi natjecatelji.

Emisijom Europe Shine a Light željelo se odati počast svima koji se bore protiv pandemije te u ovim teškim vremenima povezati Europu. Na ovogodišnjoj posebnoj Euroviziji, Hrvatsku je predstavio Damir Kedžo pjesmom "Divlji vjetre".

Damir Kedžo s pjesmom "Divlji vjetre" pobjednik Dore 2020.!

Umjesto finala Eurosonga, održan je show "Europe Shine a Light". Ovo je bio prvi i, s nadom, zadnji put u povijesti manifestacije bez nastupa uživo. Nakon tijesne pobjede na Dori, Damir Kedžo na rotterdamskoj je pozornici trebao zapjevati pjesmu "Divlji vjetre".

- Naravno da je meni, mom cijelom timu, svima koji su radili na pjesmi jako žao što Europa i svijet neće čuti i vidjeti "Divlji vjetre" u svom punom sjaju, na velikoj pozornici u Rotterdamu, ali sam ja optimist, u životu uzimam sve nekako s pozitivne strane, život ide dalje, rekao je Kedžo.

Ovogodišnje, nenatjecateljsko izdanje Eurosonga prilika je za osvrt na bogatu povijest jedinstvene manifestacije. Pobjedom Jugoslavije '89. grupa Riva i Rock Me Baby doveli su Pjesmu Eurovizije u Zagreb.

Otada, najbolji rezultat Hrvatske je četvrto mjesto, koje su osvojile Maja Blagdan s pjesmom "Sveta ljubav" '96. i Doris Dragović s "Marijom Magdalenom" '99.

I kad se Eurosong otkaže, glazba ostaje! Naime, umjesto finala Izbora za pjesmu Eurovizije, na koji smo navikli, uživo iz Nizozemske emitiran je zamjenski dvosatni show kojim su se predstavili svi nesuđeni natjecatelji ovogodišnjeg otkazanog natjecanja, pa tako i hrvatski predstavnik - Damir Kedžo.

Show Europe Shine a Light ponudio je jedinstven sadržaj za sve zemlje koje su trebale sudjelovati na Eurosongu 2021., njih 41. Cilj emisije bio je odati počast, inspirirati i povezati cijelu Europu i Australiju, u želji da se svim ljudima pruži nada i osjećaj zajedništva.

Osim 41 umjetnika koji su predstavljeni, moglo se vidjeti i neke bivše pobjednike, zajedničku pjesmu koju su izveli svi natjecatelji i trenuci inspiracije u međusobnim intervjuima u kojima je pokazani kako se glazbenici snalaze u ovim vremenima...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!