Okupili se ljubitelji Tomosa

31.05.2022.

16:49

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/HRT

Okupili se ljubitelji Tomosa

Okupili se ljubitelji Tomosa

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Virovitici je održan prvi međunarodni Tomos susret u organizaciji tamošnjeg Oldtimer kluba. Unatoč kiši, stotinjak vozača iz Hrvatske i Slovenije, pohvalilo se primjercima koji i nakon 60 godina pale - kao novi.

Ljubav prema Tomos motorima, koji su se nekoć izrađivali u Sloveniji, kod mnogih članova traje još od djetinjstva. Tako je skupina entuzijasta osnovala i virovitički oldtimer klub u kojemu uz automobile gotovo svatko ima barem jedan Tomos.

- Puno tih Tomosa zapravo postoji na našem području, puno ih je očuvano i puno njih nije i radimo uistinu svakodnevno na restauracijama tih mopeda motora koje danas evo izlažemo, rekao je Tomislav Maloča, predsjednik Oldtimer kluba Virovitica.

Dražen Lukša dovezao je 60 godina star T-12 COLIBRI koji od milja zove Juliška, a iz iste godine stigao je i restaurirani primjerak iz Slovenije. Dijelovi su unatoč gašenju proizvodnje prije nekoliko godina još uvijek dostupni, no cijena im raste kao i samih motora koji se kreću od 5 tisuća kuna pa naviše.

- Kada sam bio klinac, ćaća je imao Tomos isto automatik i tako je to ostalo, bio je Puch, pa automatik i ja sam ugledao prije par godina ovaj motor i zaljubio se u njega, rekao je.

- Kod nas u Sloveniji su ti dijelovi vrlo skupi i svi koji te dijelove imaju nabijaju cijene u nebo, ali mene je negdje oko hiljadu eura došlo to restauriranje, rekao je Marijan Carević iz Slovenije.

Sastavljeni Tomos još jednog slovenskog restauratora pali kao metak, i to, vjerovali ili ne, na pravi pištoljski.

- Ovaj moped je iz pet različitih Tomosa, to sam sve napravio sam osim prvog i zadnjeg svijetla što nije original Tomos, a ostalo su sve Tomos dijelovi, rekao je Ivo Pintarić iz Slovenije.

U vrijeme poskupljenja energenata stigao je i jedan ekonomičan model Tomosa na dva kotača, ali bez pogonskog motora. Riječ je o biciklu s kraja sedamdesetih godina koji je zapušten pronađen u jednom selu blizu Siska.

- Malo sam ga uredio, bio je jako zapušten, malo sam ga samo uglancao dodao neke detalje koji nedostaju, svijetlo, volan je bio hrđav i tako, rekao je Marijan Grgić iz Siska.

Svi sudionici prvog Tomos susreta zaputili su se u pratnji policije u kratak defile do desetak kilometara udaljenog Suhopolja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!