Oprez! Jazavčar

08.05.2019.

11:43

Autor: HRT

default error photo
Sada je Valentin-Karlstadt-Musäum ovome obožavanom psiću posvetio izložbu pod naslovom "Oprez! Jazavčar", koja se bavi kulturnom poviješću minhenskog jazavčara.
Nesvakidašnja izložba u münhenskom muzeju posvećena je psiću koji je jedan od zaštitnih znakova bavarskog glavnog grada.

Jazavčar je dio kulturne baštine Münchena. Izvrsno se probio do gotovo kultne životinje, a taj razvoj duguje nadasve izdavačkoj kući "Braun und Schneider", koja od 1845. godine izdaje duhoviti tjednik "Fliegende Blätter" u kojemu August Roessler često objavljuje stripove s humorističnim likom jazavčara u glavnoj ulozi.

Minhenski jazavčari donose gradskoj upravi više od 60.000 eura poreza na pse svake godine. No to uopće ne pada teško njihovim vlasnicima, a njih ima od zvijezda do okrunjenih glava: poput pokojne glumice Romy Schneider i današnje komičarke Luise Kinseher, princa regenta Luitpolda s početka 20. stoljeća i današnjeg vojvode Franza od Bavarske.

Sada je Valentin-Karlstadt-Musäum ovome obožavanom psiću posvetio izložbu pod naslovom "Oprez! Jazavčar", koja se bavi kulturnom poviješću minhenskog jazavčara. Tu su prikupljene fotografije, karikature, mazne igračke, čak i stolni pribor… Oko 150 eksponata dostupno je za razgledanje do 21. svibnja 2019.

Kolege iz BR-a donose ovu simpatičnu pričicu u međunarodnom magazinu Alpe Dunav Jadran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!