Osječka kompa već više od 100 godina povezuje obale Drave

01.06.2023.

07:08

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Osječka kompa

Osječka kompa

Foto: HTV / HRT

Na putu do osječkoga zoološkoga vrta mnogim je Osječanima omiljeno prijevozno sredstvo osječka kompa koja povezuje lijevu i desnu obalu grada na Dravi. Prometuje još od 1916. godine no jednako je zanimljiva i danas kao turistička atrakcija za poseban doživljaj rijeke Drave.

Zakvačena za čelično uže osječka kompa Dravom plovi više od 100 godina. Umjesto goriva pokreće je snaga i protok vode. S obale na obalu, punih sedamnaest godina njome plovi i Mario.

- Vožnja varira od tri - četiri minute do sedam - osam. Zavisi o brzini protoka vode. Dvanaest sati se radi, radno vrijeme je dvanaest tamo, dvanaest ovamo - 24 vožnje, objasnio je Mario Rak, vozač kompe, Unikom d.o.o. Osijek.

Kada je gužva, i više, no za Maria to i nije problem, a obavljajući svoj posao doživio je svašta.

- Bilo je dobro i loše. Veslači su se zabijali i dijete sam uhvatio. Ma svašta je bilo, prisjetio se Rak.  

Kompu, kao i rijeku Dravu u kojoj se kriju mnoge opasnosti, dobro poznaje.

- Kada je jako visoka voda ona obično sve kupi uz obalu - granje ili debla i tu bude problema kada se zaglavi i pogotovo ako bude vjetra onda isto bude problema, rekao je Rak. 

Iako joj je kapacitet veći, na kompi dugačkoj 14 i širokoj sedam metara smije biti najviše 70-ak putnika.

- Često se vozim kompom zbog čuke, tu šetam, volim s njom šetati. A kompa je vrhunska, nema buke, polako se voziš, slušaš kako reže vodu, lijepo je!, rekao je Bruno iz Osijeka. 

- Mislim da je to jedan poseban doživljaj na takav način prijeći rijeku!, složila se Marija iz Osijeka. 

Jedinstven doživljaj koji je besplatan, na zadovoljstvo svih onih koji se vole voziti ovim prepoznatljivim riječnim plovilom grada na Dravi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!