16:02 / 30.08.2019.

Autor: Marija Matoš/V.K./HRT

Osječka "Zemlja bez granica"

-

-

Foto: - / -

U Osijeku se održava najveći kontinentalni obiteljski festival pod nazivom "Zemlja bez granica". Ove je godine tema Vremeplov odnosno putovanje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost.
Već 15 godina u Osijeku se održava najveći kontinentalni obiteljski festival pod nazivom "Zemlja bez granica". Ove je godine tema Vremeplov odnosno putovanje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Vrhunac je sutra, u Parku kulture. 
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
U kuharskom vremeplovu pravile su se zdrave pogačice. Prema receptima baka  i prabaka.

- U nekim obiteljima još žive ti recepti pa sam ja tako djeci pokazala nešto što je jako fino i ukusno i nije iz trgovine i ne koristimo ništa što se koristi danas u suvremenom kuharstvu, rekla je Anica Pašalić, volonterka udruge Breza, Osijek.

Vrijedne dječje ruke rado su mijesile.

- Najviše mi se svidjelo kad smo radili kiflice, govori Filip.

Na drugom pak kraju Zemlje bez granica vratila su se djeca u doba dinosaura... Ili pak špiljskog slikarstva. Mogli su naučiti i osnove pantomime.

- U pantomimi je najbitnije koristiti ruke, oči, lice i tijelo da ispričamo priču, naglašava Franto Frantic, voditelj radionice pantomime.

Na radionici štulanja doznali smo da hodati na takav način uopće nije teško.

- Važno da smo uporni, upornost prije svega. Trebamo cijelo vrijeme tapkati kao mali pingvini i to je to. Uhvatiti neku ravnotežu i ubrzo se nađemo među visinama, govori Sanja Počuča, voditeljica radionice štulanja.

- Stala sam na štule, odlično, zanimljivo je, oduševljena je Karla.

Uživaju u Zemlji bez granica i djeca i njihovi roditelji, bake, djedovi.

- Došao sam s troje djece, tamo su ostala na radionici dvojica, svake godine dolazimo, govori Hrvoje Starčević.

40 voditelja iz Hrvatske, Slovenije, Nizozemske, Njemačke i Poljske potrudilo se i ove godine najveći kontinentalni obiteljski festival učiniti nezaboravnim.

- Između ostaloga, to je pedagoški festival koji ima jednu notu osim kreativnosti i susreta s prirodom, s prekrasnim ljudima koji doniraju svoje vrijeme, ističe Suzana Vargović, voditeljica udruge Breza.

U posljednjih 15 godina kroz Zemlju bez granica prošlo je  više od 30.000 djece. Zatvaranje ovog jedinstvenog festivala je sutra, a za radionice nisu potrebne prethodne najave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!