Osječki Zoološki vrt uskoro će postati samostalna gradska tvrtka

13.03.2021.

07:00

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Osječki Zoološki vrt trenutačno djeluje kao dio tamošnje komunalne tvrtke, no uskoro bi trebao postati samostalna gradska tvrtka. Trebalo bi to donijeti pozitivne promjene, pa tako i u povlačenju novca iz europskih fondova.

Radoznala, nedavno proširena obitelj vidri dočekat će gotovo svakog posjetitelja. One su jedna od osamdesetak životinjskih vrsta koje žive u osječkom zoološkom vrtu, po površini najvećem u Hrvatskoj jer se prostire na čak jedanaest hektara. Odvajanje od komunalne tvrtke trebalo bi potaknuti njegov razvoj jer će napokon moći koristiti europske fondove.

- Potrebno je prije svega niz objekata i za ljude i za životinje, proširiti kapacitete, sve to sami ne možemo napraviti. Grad Osijek to sam ne može investirati, ali možemo uz korištenje EU fondova. Primjeri drugih zooloških vrtova iz susjedstva, od Zagreba, Pečuha, nekih austrijskih pokazuju da se to može, rekao je predsjednik Nadzornog odbora UNIKOM-a Svetozar Sarkanjac.

Ulaganje je to i u ljude, i životinje, kao i sadržaje zoo vrta, te potpuno drugačiji pristup, koje bi dugoročno moglo dati dobre rezultate. Jer gradovi veličine Osijeka koji imaju zoološke vrtove znali su bilježiti i milijunski posjet.

- Ove godine namjeravamo proširiti nastambu gdje ćemo smjestiti makaki majmune. To će biti dosta velika investicija i atrakcija u samom središtu zoološkog vrta. Također namjeravamo proširiti vanjski prostor za držanje čimpanzi što mislim da će pogodovati i samim životinjama, naglasio je voditelj Zoo vrta Osijek Denis Vedlin.

Kako je proširena vučja obitelj, povećat će se i njihova nastamba, a u pregovorima su i s drugim zoološkim vrtovima o nabavi novih životinjskih vrsta. Dolazak proljeća privući će posjetitelje koji će uživati na otvorenom.

- Razdoblje u kojem naši posjetitelji rado dolaze i dolaze u većem broju nego li u zimskim mjesecima, što se tiče same kompe kojom posjetitelji isto vole dolaziti. Ona će isto s toplijim danima polako krenuti, dodao je voditelj komunikacija u UNIKOM-u Vjeran Marijašević.

Odvajanjem u samostalnu gradsku tvrtku, zoološki vrt tako dobiva mogućnost razvoja koju je šteta propustiti i to na svoj 66-ti rođendan, a posjetitelji će zasigurno moći uživati u atrakcijama koje im do sada nisu bile dostupne.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!