Otkrijte tragove slavnog ubojstva u vlaku kod Strizivojne

01.05.2020.

13:05

Autor: K.D./HRT

-

-

Foto: - / -

Roman "Ubojstvo u Orient Expressu" nesumnjivo je jedno od najpoznatijih djela kraljice krimića Agathe Christie. No, jeste li znali da se najslavnije ubojstvo u vlaku dogodilo u Hrvatskoj, točnije Strizivojni?
Luksuzni vlak na putovanju do Pariza zbog snijega je zaglavio na Balkanu, dvije noći poslije Istanbula. Idućeg jutra američki milijunaš Samuel Edward Ratchett nađen je u kupeu izboden nožem. Nasreću, među putnicima je i slavni detektiv Hercule Poirot, koji otkriva prave identitete putnika i počinitelja.

Naravno, riječ je o romanu "Ubojstvo u Orient Expressu", nesumnjivo, jednom od najpoznatijih djela kraljice krimića Agathe Christie. No, jeste li znali da se najslavnije ubojstvo u vlaku dogodilo u Hrvatskoj, točnije Strizivojni?

- Prema opisu iz romana ispada da je to bilo upravo između Strizivojne i Mikanovaca, 15-20 minuta vožnje od Vinkovaca ka Slavonskom Brodu, a to je kod Strizivojne jer za vožnju od Vinkovaca do nas treba 17-18 minuta. U opisu iz knjige spominje se i šuma, i ona je tu, tako da se sve slaže s opisom iz romana, obrazlaže za Glas Slavonije načelnik Strizivojne Josip Jakobović, inače profesor hrvatskog jezika i književnosti, procjenu da se "Ubojstvo u Orient Expressu" dogodilo baš ondje.

Bilo je to jesenas, a početkom godine otišli su korak dalje u nastojanju da slavnu priču pretoče u zanimljivu turističko-promidžbenu priču za svoj kraj, te zatražili od nasljednika slavne autorice očitovanje o autorskim pravima u slučaju realizacije ove ideje. Projekt "Ubojstvo u Orient Expressu pokraj Strizivojne", prenosi dalje list, bio bi vizualiziran na tamošnjem željezničkom kolodvoru, kroz dva vagona uređena u duhu krimića, s putokazima o poprištu "ubojstva" i zaustavljanja vlaka te aktivnosti slavnog detektiva Poirota i drugih protagonista, potom kroz preuređenje jedne prostorije u zgradi kolodvora za postav fotografija i drugih detalja vezanih uz slavni zločin, a tamošnji ugostitelji bili bi pozvani da svoje lokale urede na tu temu. Ideja je sjajna, i nadamo se uspješnoj realizaciji!

Slavna je spisateljica svoj san o putovanju luksuznim vlakom ostvarila 1928. godine, prvim samostalnim putovanjem u inozemstvo. Tako je mogla obratiti pažnju na detalje poput pozicije kvaka na vratima - što se Poirotu pokazalo ključnim u istrazi. Neki su obožavatelji putovali istim vlakom kako bi se uvjerili koliko ima istine u opisanim tragovima zločina.

Uspješna četvrta ekranizacija romana

Godina je 1934. Slavni belgijski detektiv Hercule Poirot riješio je krađu u bazilici Svetog groba u Jeruzalemu. Želi se odmoriti u Istanbulu, ali mora se vratiti u London zbog novog slučaja. Njegov prijatelj Bouc, direktor simplonske rute Orient Expressa, nabavi mu kartu za taj vlak. Beskrupulozni biznismen Edward Ratchett ponudi Poirotu da mu bude tjelesni čuvar tijekom trodnevnog putovanja budući da je primio prijeteća pisma, ali Poirot ga odbije. Te noći Poirot čuje neobične zvukove iz Ratchettova kupea i zatim vidi nekoga u crvenom kimonu kako trči hodnikom. Iste noći snježna lavina izbaci lokomotivu iz tračnica i putnici zapnu u snijegu. Iduće jutro Poirot otkrije da je Ratchett ubijen.

Američko-malteški film (Murder on the Orient Express, 2017.) četvrta je filmska adaptacija romana iz 1934. Roman je prvo objavljivan kao priča u nastavcima u Saturday Evening Postu, pod nazivom "Murder on the Calais Coach", baš u vrijeme kad su naslovnice punili tekstovi o misterioznoj otmici i ubojstvu sina ekscentričnog bogataša Charlesa Lindbergha.

I ova, četvrta ekranizacija je, poput prve, ispunjena zvijezdama. U trileru redatelja Kennetha Branagha on glumi Poirota, a još glume Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Josh Gad, Derek Jacobi, Leslie Odom Jr., Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley. Scenarist je Michael Green.

U nagrađivanom filmu iz 1974. Albert Finney glumio je Poirota, uz Seana Conneryja, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, koja je osvojila Oscara za ulogu Grete Ohlsson. Drugi put je ekraniziran 2001. u TV filmu s Alfredom Molinom u glavnoj ulozi. 2004. priču je snimio BBC Radio 4 s Johnom Moffattom kao  Poirotom, 2006 priča je postala video igra, a potom 2007. grafički roman Françoisa Rivièrea. Sve dok se 2010. najslavniji Poirot, David Suchet, u dvanaestoj sezoni TV serije "Poirot" nije pojavio u slavnome vlaku.

Upregnite moždane vijuge i sa slavnim detektivom i otkrijte počinitelja ubojstva kraj Strizivojne večeras na Prvom programu u 20:55 (12).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!