Otkrivena pisma Hitlerova liječnika o tomu kako je liječio diktatorov glas

06.06.2022.

13:01

Autor: M.M./Hina/HRT

Otkrivena pisma Hitlerova liječnika o tomu kako je liječio diktatorov glas

Otkrivena pisma Hitlerova liječnika o tomu kako je liječio diktatorov glas

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Švicarski potomak njemačkoga liječnika, jednog od njih nekoliko koji su brinuli o zdravlju Adolfa Hitlera, objavio je pojedinosti iz pisma koje otkrivaju kako je otorinolaringolog Carl Otto von Eicken liječio nacističkog diktatora zbog problema s glasom, izvijestio je list NZZ am Sonntag.

Novine pišu da je Von Eicken Hitlera liječio više puta u razdoblju od deset godina, počevši od 1935.

Pisma što ih je svojem rođaku slao Von Eicken otkrio je Robert Doepgen, liječnikov praprapraunuk, koji ih je pronašao istražujući obiteljske dokumente za školski projekt. Von Eicken je umro 1960.

Britanski povjesničar Richard J Evans, stručnjak za njemačku povijest, potvrdio je da su neobjavljena pisma autentična, pišu novine.

Iz pisama se naslućuje golemi Hitlerov strah od ozbiljne bolesti.

- Ako je nešto loše, apsolutno to moram znati, rekao je Hitler liječniku nakon prvih konzultacija u svibnju 1935., stoji u jednome od pisama.

Švicarski list prenosi kako detalji iz pisama ukazuju i na značaj što ga je Hitler pridavao vlastitom glasu.

Iz jednog se pisma doznaje da je operacija uklanjanja polipa bila odgođena do održavanja Hitlerova govora te da je Von Eicken nacističkom diktatoru savjetovao da odmori glas nakon zahvata.

U svojim pismima Von Eicken nikada nije negirao da je liječio čovjeka čiji su postupci rezultirali milijunima zvjerski mučenih i ubijenih ljudi u Drugome svjetskom ratu, piše švicarski list.

Njemački je liječnik nakon rata na pitanje ruskih istražitelja zašto nije ubio Hitlera odgovorio: "Ja sam bio njegov liječnik, a ne njegov ubojica".

Hitler je izvršio samoubojstvo u bunkeru u Berlinu 1945. godine, neposredno prije kraja rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!