14:18 / 26.10.2020.

Autor: Komunikacije HRT-a

Otvoren natječaj za Doru 2021.

Statua Dore (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

Statua Dore (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Natječaj za Izbor hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije 2021. otvoren je do 10. prosinca. Neobjavljene gotove pjesme prijavite putem naše mrežne stranice.
Danas je na mrežnim stranicama HRT-a objavljen i otvoren natječaj za Doru 2021., koji u odnosu na lanjski, donosi nekoliko promjena. Većina od njih uvjetovana je situacijom s virusom.

Najvažnija promjena je da će se na Dori natjecati 14, a ne 16 pjesama. Biraju se i dalje 4 rezerve, ali te rezerve će biti aktualne do odlaska u Opatiju. Nakon toga, ako bude odustajanja, zamjena nema.

Nadalje, na pozornici može biti najviše pet osoba (a ne šest kao do sada), a svi prateći vokali moraju biti na matrici, ne izvode se uživo. To je pravilo koje je kao opciju iznimno za 2021. dopustio Eurosong, a HRT je odlučio da to bude obveza.

Promjene koje nisu uvjetovane trenutačnom epidemiološkom situacijom su: dopušta se pjevati, osim na hrvatskom, na bilo kojem europskom jeziku (do sada pravila su dopuštala samo engleski, talijanski, njemački i francuski), a matrica se za izvođenje na Dori predaje u stemovima (dijelovima) te se miksa na samoj izvedbi. Tako se godinama već radi na Izboru za pjesmu Eurovizije, pa se i na našoj Dori slijede svjetski standardi i u tom pogledu.Na natječaj se mogu prijaviti svi, izvođači moraju biti državljani Republike Hrvatske i ne smiju biti mlađi od 16 godina.

Prijavljuje se potpuno gotova pjesma s originalnim izvođačem. Natječaj je otvoren do 10. prosinca.

- U budućnosti cilj nam je natječaj pomaknuti na početak listopada - do početka studenoga, kako bismo osigurali i izvođačima, a i nama samima, dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu. Prvi korak je, prema tome, ove godine već napravljen. Vjerujem da će se glazbenici odazvati u velikom broju te da ćemo imati kvalitetnu i zanimljivu Doru 2021., izjavila je urednica projekta Uršula Tolj.

Adresa za prijave je https://www.hrt.hr/dora/prijava.


Pravila za izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za Pjesmu Eurovizije - Dora 2021.

Podsjetimo, prema odluci Hrvatske radiotelevizije Dora 2021. održat će se 13. veljače iduće godine u Opatiji, dakako, budu li to epidemiološki uvjeti dopustili.

HRT će pripremiti četiri verzije održavanja festivala, kao što to čini i Eurosong, te će se Izbor hrvatske pjesme i predstavnika za pjesmu Eurovizije 2021. sigurno održati, ali prema kojem scenariju, ovisi o situaciji s koronavirusom u veljači.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!