09:51 / 04.02.2020.

Autor: HRT RJ Marketing i komunikacije

Otvorena izložba „Festivalska Opatija – priča o Dori“

-

-

Foto: - / -

„Festivalska Opatija – priča o Dori“, naziv je izložbe koja je svečano otvorena u UP Juraj Šporer u Opatiji. Izložba donosi fotografije svih dosadašnjih pobjednika Dore, svih natjecanja održanih u Opatiji, uz tekstualne podsjetnike na prošlost toga popularnog festivala, kao i na festivalsku tradiciju grada Opatije. Od ukupno 20 dosadašnjih Dora, 15 ih je održano u Opatiji, u koju se nakon osmogodišnje stanke ovaj festival vratio prošle godine. Posjetitelji mogu vidjeti i statue Dore od različitih materijala, uključujući i ovogodišnju, sve radove autora Ivice Propadala te kratku video-priču o povijesti festivala na kojem Hrvatska bira svog predstavnika na Eurosongu. 

Izložbu su zajedno organizirali Grad Opatija, HRT i Festival Opatija. Svečanost otvorenja izložbe vodila je HRT-ova novinarka i urednica Uršula Tolj, a na početak Dore vratili su nas članovi riječke grupe Put i izveli pjesmu „Don'tEver Cry“ s kojom su 1993. godine pobijedili na prvom izdanju hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije, koji je dvije godine kasnije dobio ime Dora po skladateljici Dori Pejačević.  


- Povratak ove popularne glazbene manifestacije bio je naš strateški projekt, vrlo smo zadovoljni što smo to uspjeli učiniti i već se prošle godine pokazalo da je ova manifestacija, važan društveni događaj u Hrvatskoj, dobro utjecala i na turističke rezultate Opatije, naglasio je gradonačelnik Opatije IvoDujmić. Najavio je i da će iduće godine ususret Dori na jednoj od opatijskih javnih lokacija u središtu grada biti postavljena statua Dore, autora Ivice Propadala.


Veliko zadovoljstvo zbog povratka Dore u Opatiju izrazio i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, rekavši da kemija između Opatije i njenih festivala i HRT-a postoji dugi niz godina, što je rezultiralo izvrsnom suradnjom i brojnim projektima, poput ove izvrsne izložbe. Podsjetimo, Glazbeni dani HRT-a ove se godine u Opatiji održavaju 28. i 29. veljače. 

Grad Opatija i  HRT su krajem prošle godine potpisali ugovor o suradnji i održavanju Glazbenih dana i Dore u Opatiji za dvije godine, za 2020. i 2021. Izložba je otvorena do kraja veljače i za posjetitelje je besplatna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!