Ovca zvijezda rođendana nacionalnog parka Kornati

15.08.2020.

21:43

Autor: Ana Bralić/Dnevnik/IMS/Z.A./HRT

default error photo
Ježine su jedni od rijetkih stanovnika Kornata. Čuvanje tradicije u genskom im je kodu. Imaju stado od stotinjak ovaca, love ribu, bave se pčelarstvom, uzgajaju masline.
Jedan od naših najljepših prirodnih bisera slavi veliku obljetnicu. Prije 40 godina Kornati su proglašeni nacionalnim parkom. Krasi ih očuvana priroda uz koju starosjedioci i dalje žive kao nekada.

Bistra uma, britkog duha, neizrecive ljubavi prema rodnoj kornatskoj grudi. S 87 na leđima, najstariji je Kurnatar Tito Ježina ne vjeruje u raj gore, nego veli da je na Kornatima raj na zemlji.

Ježine su jedni od rijetkih stanovnika Kornata. Čuvanje tradicije u genskom im je kodu. Imaju stado od stotinjak ovaca, love ribu, bave se pčelarstvom, uzgajaju masline, a Marino Ježina naglašava:

- Tko se posveti tome i ima obitelj koja ga podržava, prati, rekao bi da se od toga može živjeti.

Dom Kurnatara najrazvedeniji je dio Mediterana - 89 otoka, otočića i hridi. Oduvijek privlači nautičare i ljubitelje robinzonskog turizma.

A kako Kornati može sačuvati svoju atraktivnost rekao je Šime Ježina, ravnatelj NP Kornati:

- Kornati će sačuvati svoju vrijednost i atraktivnost samo ako ostanu onakvi kakvi jesu. To je onaj temeljni fenomen - da to ostane, koliko je moguće, isto.

I upravo to domaćini nude gostima koji traže bijeg od civilizacije, mir, ribe iz mora. Turisti su zadovoljni, prepričavaju drugima i često se vraćaju na Kornate.

Suživot čovjeka i prirode obilježio je Kornate. Pa ništa manje starosjedioci ne očekuju od nacionalnog parka, a što  bi trebali napraviti rekao je Tito Ježina:

- A trebao bi park lijepo doći ovdje kod nas, par puta  godišnje, s nama popričati, pitati nas što želimo.

Kornati su jedinstveni po puno stvari, ali i po tome što su oni 100 % privatno vlasništvo rekao je Šime Ježina, ravnatelj NP Kornati i dodao:

-To znači, osim suradnje i suživota nema druge alternative. Vlasnici posjeda su ključ i sve mora biti podređeno njima.

Kornatska ovca je jedna od zvijezda obilježavanja 40. obljetnice nacionalnog parka. Nekoć je na tamošnjim krškim pašnjacima bilo 11.000 grla, danas petinu manje. No i sada kao i onda prehranjuju kornatske obitelji, a postaju i cijenjeni gastronomski brend jedinstvenog otočja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!