14:57 / 25.08.2020.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/HRT

Ove godine virtualni Špancirfest i niz manjih događanja

-

-

Foto: - / -

Prazne ulice i trgovi teško su pali Varaždincima, a i mnogim izlagačima, performerima, glazbenicima i svima onima koji već godinama kraj ljeta dočekuju u Varaždinu.
Ova je godina po mnogočemu drukčija od dosadašnjih. Da nije, u Varaždinu bi upravo trajao Špancirfest koji svake godine privuče oko 300 tisuća posjetitelja. Umjesto gradske vreve i festivala s kojim žive već 21 godinu, Varaždinci ove godine imaju niz manjih događanja i virtualni Špancirfest. 

Iako Špancirfest svake godine znači i velike gužve, čim je ovogodišnji otkazan stegnula su se srca brojnih Varaždinaca.

Prazne ulice i trgovi teško su pali i mnogim izlagačima, performerima, glazbenicima i svima onima koji već godinama kraj ljeta dočekuju u Varaždinu. Sve je bilo spremno i za jednu od najšarmantnijih ulica, Usku u kojoj se u "Kreativnici" okupljaju umjetnici.  

- Imali smo preko 50 prijava, imali smo možda najjača imena što se tiče i mode i produkt dizajna, tako da pripreme su bile, mi smo pola posla odradili, bile smo spremne, cijeli koncept je bio razrađen, kaže suogranizatorica Kreativnice Ana Bacinger.

- Krenula je i kampanja "Kroz uspomene smo zajedno". Svakog dana pripremili smo zanimljive videe, 10 videa 10 dana i svaki dan je video posvećen jednoj temi festivala. I uz tu temu se veže aktivacija, odnosno i nagrada, ističe direktorica TU TZ Grada Varaždina Jelena Toth.

Na društvenoj mreži građani objavljuju i svoje uratke nastale na proteklih 5 festivala. Traže se fotografije s performerima, najdraži suveniri, dovršavaju rečenice... i barem se malim dijelom osjeća duh "festivala dobrih emocija". 
A već postoji ideja i promišlja se koncept Špancirfesta za iduću godinu.

- Više nego ikad spremni smo sljedeće godine prilagoditi se svim uvjetima koji će tada biti i vjerujem da sljedeće godine otkazivanje neće biti opcija ni pod razno, dodaje Jelena Toth.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!