Paprikaš ili torta? Slastičarka iz Mađarske nudi oboje u jednom

09.02.2021.

07:04

Autor: Nataša Ban/Dnevnik/HRT

Gulaš

Gulaš

Foto: Ilustracija / Pixabay

 Kako nastaju delicije koje su naizgled nešto sasvim drugo? Je li kolač ili varivo? Slastičarka iz Budimpešte - nudi oboje u jednom.


Zdjela s gustim paprikašem. No kad se prereže nožem - i zdjela i paprikaš pretvore se u tortu. Varivo od graška? Pileća juha? Sve te neobične torte sprema bivša financijska savjetnica Adrienn.

- Naručili su od mene kolač koji je trebao izgledati kao pileći paprikaš, inače mađarski specijalitet. Shvatila sam da ga mogu napraviti, a onda su me otkrili mediji. Bila sam na televiziji i kad su ljudi vidjeli da pečem kolače u obliku druge hrane, narudžbe su se počele gomilati, kaže Adrienn Sabjan, slastičarka iz Budimpešte.Zaključila je da je izrada torti u obliku sarmi, punjenih paprika ili drugih mađarskih specijaliteta više veseli nego bavljenje financijama. Dala je otkaz i počela eksperimentirati.

- Kad klijenti dobiju ovakav kolač, počinju se ponašati kao djeca. Ne mogu vjerovati da tako nešto postoji pa ga počnu fotografirati. To je stvarno posebno iznenađenje, kaže Sabjan.


Potrebni su velika preciznost, mašta i vrijeme. Ali kako kaže, dovoljno je zainteresiranih da ni u ovo doba ne mora ovisiti o turistima.

- Negdje sam pročitala da kad imate neki talent pravi je grijeh ne iskoristiti ga, kaže Sabjan.

Upravo je to i učinila i maštovitim slatkim zalogajima promijenila svoj život i razveselila sve one koji umjesto klasične torte žele nešto što izgleda posve drugačije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!