Pengana jaja - najdraži uskrsni poklon Dubrovčana

15.04.2022.

20:14

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Penganje jaja

Penganje jaja

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Vodimo vas u dubrovački kraj gdje je jedna od uskrsnih tradicija - penganje jaja. Jaja se ukrašavaju pčelinjim voskom, boje korijenom broća iz kojeg se dobije crvena boja, a zatim daruju, nerijetko uz skrivenu poruku.

Potez po potez, svaka sa svojom batočkom (naziv za iglicu za penganje), Sočanke pengaju jaja. Trinaestogodišnju Andreu tomu je prošle godine podučila njezina baka.

- Vosak je od pčele, znači, treba se dobro ugrijati. Imamo iglicu koju močimo i onda crtamo, svaki put moramo ubosti u vosak i onda ocrtavamo na jaje, pojasnila je Andrea Mohoberac, Osojnik.

Svatko ima svoj način ocrtavanja jaja, no alat za penganje već je desetljećima isti.

- Iglica glavička i drvo od loze, jer je ono mekano pa se ubode i ožica i vosak. Samo trud, radi i izmišljaj svoje mustrice kako 'ko zna i onda se kuha u loncu, kazala je Ane Burin, Osojnik.

Prepoznatljivu crvenu boju pengana jaja dobiju kuhanjem u korijenu biljke broć i važan su dio dubrovačke tradicije.

- Nevjesta bi darivala kuma vjenčanoga i svakoga svata prvu godinu za Uskrs. Kumu bi dali duplo više, a svatovima manje, rekla je Jele Žmirak, Osojnik.

Na jajima su se nerijetko pisale i skrivene poruke, ponekad šaljive, a ponekad i ljubavne.

- Ovo jaje snijela žaba da daruje zeta baba i ovo jaje snijela koka da daruje cura momka, kazala je Jele Žmirak.

S porukom ili bez nje, napravljena s puno ljubavi i truda, pengana su jaja i danas Dubrovčanima najdraži uskrsni poklon.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!