14:16 / 31.07.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Petnaest hrvatskih filmova na 17. DokuFestu u Prizrenu

-

-

Foto: - / -

DokuFest je najveći filmski festival na Kosovu, a posljednjih se godina istaknuo kao jedan od najvažnijih festivala dokumentarnog filma.
Petnaest hrvatskih filmova u dva natjecateljska i tri nenatjecateljska programa bit će prikazano na 17. DokuFesta, koji se održava 3. do 11. kolovoza u Prizrenu na Kosovu,  priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

U natjecateljskom programu Balkan Dox prikazuje se sedam hrvatskih naslova, od kojih su tri manjinske koprodukcije.

Za nagradu će se boriti dugometražni dokumentarni filmovi "Dani ludila" Damiana Nenadića, "Dom boraca" Ivana Ramljaka, "Ljetnikovac" Damira Čućića te kratkometražni "Majči" redatelja Josipa Lukića.

Od manjinskih koprodukcija u istom programu sudjeluju "Chris The Swiss" Anje Kofmel ((hrvatski koproducent je Nukleus film), "Playing men" slovenskog autora Matjaža Ivanišina (hrvatski koproducent je Restart) te "Kada dođu svinje" Biljane Tutorov (hrvatski koproducent je Kinematograf).

U natjecateljskom međunarodnom programu kratkometražnih filmova nalazi se animirani film "Kako se kalio čelik" Igora Grubića te dvije manjinske koprodukcije: igrani filmovi "Deer Boy" redateljice Katarzyne Gondek nastao u poljsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Filmska udruga Motion) te "Fence" redateljice Lendite Zeqiraj nastao u kosovsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Woof Films).

Dugometražni dokumentarni film redatelja Borisa Mitića "Slatko od ništa" koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Locarnu prošle godine prikazuje se izvan konkurencije, u programu View from the World, namjenjenom filmovima priznatih svjetskih autora. Film je nastao u koprodukciji Srbije, Hrvatske (Anti-Apsurd) i Francuske.

Film "U slučaju rata" redatelja Jana Geberta nastao u češko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Hulahop) uvršten je u nenatjecateljski program Radical Reflections koji se sastoji od filmova posvećenima aktualnim društvenim problemima.

U sklopu nenatjecateljskog programa DokuKids, namijenjenog najmlađim posjetiteljima, prikazat će se tri naslova: animirani filmovi "Iz dubine" autorice Katrin Novaković, "Plasticat" Simona Bogojevića "Naratha" te Soldat Davida Peroša "Bonnota".

DokuFest je najveći filmski festival na Kosovu, a posljednjih se godina istaknuo kao jedan od najvažnijih festivala dokumentarnog filma. Uz šest natjecateljskih selekcija festival jednaku važnost posvećuje i posebnim programima. Ove godine na festivalu se prikazuje više od 200 filmova iz cijeloga svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!