Plemićka ruta po Slavoniji

09.11.2021.

07:02

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Kako privući turiste i zadržati ih što duže?

Kako privući turiste i zadržati ih što duže?

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U slavonskim županijama kontinentalne Hrvatske promišljaju kako privući turiste i zadržati ih što duže. U Virovitičko-podravskoj županiji osmislili su zanimljivu turističku Plemićku rutu. Poveznica su im nedavno obnovljeni dvorci, kurije i ljetnikovci koji nude različite sadržaje. 


Bajkoviti dvorac Janković u Suhopolju u svibnju je otvorio svoja vrata. Godinama je ruševina bila ruglo, a danas je magnet za posjetitelje. Posjetiteljski je centar, koji ima i smještajne kapacitete.

- Ujedno možete i spavati u tom dvorcu, pa mislimo da je to jedan zanimljiv i jedinstven koncept u Hrvatskoj gdje zapravo pozivamo svakog našeg gosta da doživi taj dvorac na različite načine, rekla je direktorica PC-a Dvorac Janković Sanja Sudar.

Potpuno drugačiji koncept u virovitičkim dvorcu Pejačević. U njemu je smješten gradski muzej.

- Jako mi je drago da smo ove godine uspjeli doseći tu ogromnu posjećenost koju čekamo godinu i pol, a to je, da nas mjesečno posjeti između 700 i 900 osoba, dodala je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.

U Ljetnikovcu Drašković u Noskovcima pokraj Drave u središtu je priroda. Uz vidikovac za promatranje ptica, tu su oporavilište za divlje ptice i neobičan posjetiteljski centar s hostelom.

- S obzirom na to da se nalazimo u regionalnom parku i rezervatu biosfere, u zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture, u području europske ekološke mreže Natura 2000, u Zelenom pojasu Europe mi im nastojimo prezentirati svu tu biološku raznolikost, naglasila je ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tajana Arnold Sabo.

 Obližnja pustara Višnjica, gdje su stolovale tri plemićke obitelji, u turističkoj je priči još od 2005. Domaće, lokalne namirnice pretvaraju u neobične gastrokreacije. Cijela je plemićka ruta isprepletena raznovrsnim sadržajima, što utječe i na broj dolazaka. Naravno, prošlu godinu ne računaju.

- Ako uzmemo godinu prije toga, a to je 2019. koja je bila u cijeloj zemlji rekordna, tu smo se popeli na skoro osamdeset posto tog prometa i zaista smo radosni, rekao je Josip Mikolčić, TZ Virovitičko-podravske županije.

Plemićkom rutom obuhvaćeno je osam potpuno obnovljenih povijesnih građevina i ona je primjer održivog upravljanja kulturnom baštinom koja gostu nudi - više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!