18:08 / 04.10.2019.

Autor: P.F./Z.V./HRT

Ples kolibrić leptira uz Vakuline stihove

-

-

Foto: - / -

Obična golupka snimljena je u svom "plesu" u dvorištu u zagrebačkoj Dubravi. Iako u Zagrebu danas nije bilo odveć toplo, bilo je obilje sunca. Igra leptira Zorana Vakulu je potakla na stihove.
Ovo je obična golupka (latinski Macroglossum stellatarum), poznata i kao kolibrić leptir. Vrsta je ljiljaka. Zbog svojeg dugog rilca uz pomoć kojeg se hrani nektarom cvijeća, i brzog titranja krila, između 70 i 90 puta u sekundi, koje proizvode zvuk zujanja, ovaj leptir se katkad zbog sličnosti zabunom smatra kolibrićem.

Obične golupke žive u umjerenim krajevima Europe, središnje Azije i sjeverne Afrike, a tijekom ljeti šire prebivalište prema sjeveru Europe, sve do Skandinavskih zemalja i Islanda, a dolaskom hladnijih razdoblja odlaze prema jugu. Odrasla jedinka živi između četiri i šest mjeseci.

Obična golupka snimljena je u svom "plesu" u dvorištu u zagrebačkoj Dubravi.

Iako u Zagrebu danas nije bilo odveć toplo, bilo je obilje sunca. Igra leptira Zorana Vakulu je, s nadom da nije posljednja, potakla na stihove.

Sunčan dan.
Nema laveža ni netopira.
Ali ima jednog šarenog leptira,
koji nikako nema mira.

Nego leta, li leta,
kao da je sredina ljeta,
od jednog, drugog... inog cvijeta.
Ma je li mu to svaki meta?!

Hm, tko zna običaje toga svijeta,
možda i tu ima promiskuiteta?!
Ostvare li se prognoze,
zauzimat će on još kojekakve poze,
i to bez narkoze,
pa ni u obliku boje žute il' roze...

Premda jesenski zamjenjuje ljetni ugođaj,
za leptire još ponegdje postoji cvjetni raj!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!