Pobjednici utrke kroz hrvatsku saharu kumovi devi

08.04.2023.

21:01

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Dnevnik/P.F./HRT

Pobjednici utrke kroz hrvatsku saharu kumovi devi

Pobjednici utrke kroz hrvatsku saharu kumovi devi

Foto: Dnevnik / HRT

Među atletskim utrkama, a godišnje ih se u našoj zemlji organizira stotinjak, Sahara trail u Đurđevcu, iako je u kalendaru tek drugu godinu - već je jedinstven sportski događaj. Trči se na pjeskovitoj stazi prirodnog rezervata, a najbolji, uz medalje, osvajaju i posebnu nagradu.

Na pobjede na atletskim utrkama Nikola Špoljar iz kluba Zabok već je naviknuo, ali nagrada za onu na Sahara trailu u Đurđevcu ipak ga je iznenadila - postao je kum devi koja je nedavno stigla na svijet.

Kuma maloj devi je Irena Smojver, pobjednica u ženskoj konkurenciji najduže utrke Sahara traila.

Kumovi još nisu odabrali ime maloj devi, ali obećali su da će se dobro brinuti za nju. Šest deva sretno živi u malom zoološkom vrtu uz srednjovjekovnu utvrdu đurđevačkog starog grada i atrakcija su za posjetitelje koji dođu provjeriti kakav je pijesak hrvatske Sahare.

A kakav je, sada zna i 400 trkača Sahara traila.

- Pokrenuli smo inicijativu za tako nešto da bi naše kolege trkače upoznali s našim krajem, s našom prelijepom prirodom koja nas okružuje, s našom hrvatskom Saharom koja je jedinstveni fenomen u Hrvatskoj, istaknuo je organizator utrke Danijel Martinčić.

Uz utrke na 5700 i 17.200 metara, na Sahara trailu u Đurđevcu održan je i sve popularniji "canicross" u kojem natjecatelji trče sa psima - svojim kućnim ljubimcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!