10:07 / 26.08.2021.

Autor: Zrinka Perić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Pobjednik Pule otvorio Vukovarski filmski festival

"Plavi cvijet"

"Plavi cvijet"

Foto: Interfilm / HAVC

Pobjednik Pulskog filmskog festivala film "Plavi cvijet" redatelja Zrinka Ogreste otvorio je sinoć 15. izdanje Vukovar film festivala koje donosi 41 filmsku projekciju na četiri lokacije.

I ove će se godine premijerno prikazivati filmovi s recentnih festivala, pa tako u Vukovar stiže trolist filmova s Berlinalea i festivala u Veneciji, a s Azurne obale iz službene konkurencije Cannesa njih čak pet. 


Na otvorenju festivala u Vukovaru bila je ekipa Vijesti iz kulture:

Obiteljska drama 'Plavi cvijet', koja je ove godine na Pulskom filmskom festivalu osvojila najvažnije nagrade, otvorila je 15. Vukovar film festival.


- Nakon čitavog niza privatnih posjeta Vukovaru konačno jednom da sam se pojavio i na filmskom festivalu jer do sada nisam bio niti kao gledatelj niti kao sudionik, izjavio je redatelj filma "Plavi cvijet" Zrinko Ogresta.


Festival je Slavonce i njihove goste i ovo ljeto počastio pravom filmskom gozbom.


- Pet odličnih dokumentaraca i sve skupa 41 film od kojih bih svaki preporučio s tim da smo na neki način išli na vedriju stranu i uveli malo više komedija nego što smo ih imali do sada, napominje Igor Rakonićm direktor Vukovar film festivala.


Umjetnički direktor Vukovar film festivala Dean Sinovčić poručuje, pak, da program donosi najbolje što je ponudila svjetska umjetnička produkcija u proteklih godinu i pol dana u vrijeme pandemije. 


- Vidjet ćemo filmove koji su prikazani i koji su kandidirali za Zlatnu palmu u Cannesu za Zlatnog lava u Veneciji i zlatnog medvjeda u Berlinu, ističe Sinovčić.


Ove se godine prikazuju filmovi iz cijeloga svijeta, a ne samo iz podunavskih zemalja.


- Radni naslov festivala je "Jedan svijet". Ujedinjeni smo u problemima zbog pandemije koronavirusa u ovih godinu i pol dana filmovi su se snimali teškom mukom i zapravo mi želimo odat počast svim filmašima iz cijelog svijeta koji su uspjeli u gotovo nemogućim uvjetima završit svoje filmove, dodao je Sinovčić.


Unatoč otežanim uvjetima, uz rijeku filmova u Vukovar su stigli i filmoljupci iz cijele zemlje, a festivalsko platno spušta se u nedjelju. S obzirom na to da se i ovogodišnji festival održava u uvjetima pandemije - neće biti uobičajene dodjele nagrada. 

Otvorenje VFF-a

Otvorenje VFF-a

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!