Tribunjska utrka magaraca

01.08.2022.

20:19

Autor: Dnevnik/HRT

Tribunjska utrka magaraca

Tribunjska utrka magaraca

Foto: HTV / HRT

Predivne životinje, simbol Dalmacije - tovari i večeras će se tradicionalno utrkivati u Tribunju. Ideja je to - još s početka pedesetih prošlog stoljeća - tamošnjih studenata koji su se za ljetne praznike vraćali u svoje mjesto. 

- Važno je pobijediti u utrci jer je pobjeda ipak glavni motiv, ove je godine 12 jahača, sve redom Tribunjci jer zlatno je pravilo - tovara mogu uzjahati samo tribunjski momci. Na taj način čuvaju tradiciju i običaj kojeg su započeli još njihovi djedovi i to u čast tovaru Ćuši jer prema tribunjskoj legendi, on je probudio tribunjske stražare i spasio mjesto od napada Turaka, izvijestila aje za Dnevnik HTV-a Ana Bralić.

Danas je Tribunj, kaže, pravi magareći raj, magarci žive na farmi, a o njima se brinu i mještani i lokalne institucije. Jer tovar je vjerno služio Tribunjcima desetljećima, podignuli su mu i spomenik u središtu mjesta, a u samoj utrci tovari su zaštićeni rigoroznim pravilima. Naime, ako on baš u tom trenutku odluči svom jahaču pokazati svu svoju tvrdoglavost i ukopa se u mjestu, mora se on dobrano potruditi kako bi ga privolio da se pokrene. Zabranjeno je bilo kakvo šibanje, udaranje i slično.

Kažu Tribunjci, tada do izražaja dolazi umjetnost jahanja tovara, stoga je pobjeda na ovim utrkama ujedno pokazatelj uspješnost i brzine tovara, ali i jahača, naglasila je Bralić.

A evo što kažu natjecatelji i gosti Tribunja:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!