13:51 / 28.02.2019.

Autor: M.Š./V.M/Hina/HRT

Počeli 12. Gumbekovi dani

Foto: Histironi

Foto: Histironi

Foto: - / -

Kazališna manifestacija 12. Gumbekovi dani, posvećena jednom od najvećih hrvatskih komičara i glumaca - Mladenu Crnobrnji Gumbeku traje do 31. ožujka u Histrionskom domu u Zagrebu.
Kazališna manifestacija 12. Gumbekovi dani, posvećena jednom od najvećih hrvatskih komičara i glumaca - Mladenu Crnobrnji Gumbeku traje do do 31. ožujka u Histrionskom domu u Zagrebu.

Gumbekove dane u subotu 16. ožujka otvorila je predstava 'Ljubavnici II. dio' Kazališta Prizor iz Beograda, a svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada bit će u nedjelju 31. ožujka s premijernom izvedbom nove histrionske predstave 'Geste i grimase' Arsena Dedića.

Ravnatelj Histriona Zlatko Vitez istaknuo je kako i ovaj histrionski ožujak posvećuju Gumbeku i kabaretu. 

Ocijenio je kako su Gumbek i kabaret važni histrionski međaši, od samih početaka do danas.

- Mladen Crnobrnja Gumbek je i posljednju ulogu odigrao u Histrionu, u jesen 1999. u "Doktoru pod mus", J. B. Moliéra na Opatovini, podsjetio je Vitez.

Na 12. Gumbekovim danima odigrat ukupno 19 predstava, a osim zagrebačkih kazališta, tu su i kazališta iz Karlovca, Rijeke, Osijeka, Splita, Beograda i Sarajeva.

Zagrebački HNK na festivalu sudjeluje s predstavom "Vještica Hillary i uvrijeđeni kontrabas", Komedija s predstavom "39 stepenica", Kerempuh će izvesti "Cabaret 'preko veze'", a Gavella "Sjećanje šume".

Na programu su i "Cvilidreta" Zagrebačkog kazališta lutaka, "Ja sam Veronika" KD Studio 9, "Proba orkestra" ZKM-a te "Hrvatski kokošinjac" GD Histrion.

Zagrebački UO Canta premijerno je u nedjelju, 17. ožujka izvesteo predstavu "Kum, kokot, krivac", a GK Zorin dom iz Karlovca na Gumbekovim danima gostuje s predstavom "Rusfaj", RI Teatar izvest će "Kuc, kus cabaret", HNK Osijek "Sumnjivo lice", Arijana Čulina i UO Artis iz Splita "Varaš ga, ne ostavljaš ga", a Karolina Šuša "Cabaret a la carte".

Beogradska Cirkobalkana izvest će predstavu "Kaos cabare", Produkcija Filter iz Sarajeva predstavu "Ja, Bosanac", a Zijah A. Sokolović "Međuigre 0-24".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!