14:20 / 18.08.2020.

Autor: Regionalni Dnevnik/HRT/Hina

Počeo 24. Cest is d'Best

Foto: Arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ove godine program traje do ponoći u nedjelju, 23. kolovoza.
U Zagrebu je počeo najstariji i najveći ulični festival u Hrvatskoj - Cest is d best.

Zagrebački trgovi i ulice do 23. kolovoza bit će pozornice za koncerte, kazališne predstave i radionice. Festival je otvoren tradicionalnom utrkom uličnih čistača na Trgu bana Jelačića.

- Radim već 4 i pol godine u ovoj firmi. Drugi put da se natječem i da sam prvi, govori Gašpar Karamatić, djelatnik Čistoće.

- To je jedna tradicionalna i vrlo atraktivna inačica Formule 1 u nas Hrvata. Nakon toga bih izdvojio šarenu i glasnu karnevalsku povorku. Svake godine nastojimo s jednim takvim performansom uključiti što više građana i predstaviti što više sudionika koji će u narednih 5 dana svoje glazbene, cirkuske i druge vještine prezentirati našim sugrađanima i dragim gostima, objašnjava Zlatan Jaganjac, organizator festivala.  
Tradicionalna karnevalska povorka na Europskom trgu

U srijedu u 18,30 sati, na Europskom trgu kreće tradicionalna karnevalska povorka koja, uz sudjelovanje brojnih plesača, zabavljača, muzičara i likovnjaka službeno otvara najstariji ulični festival u Hrvatskoj.

Ove godine u povorci gostuje Festival Indije, koja je zemlja partner festivala, kao i Udruga Afro badinya.

Glavne festivalske pozornice bit će na Zrinjevcu, Trgu Europe i Cvjetnom trgu, a građani će nastupe cirkuskih, likovnih i glazbenih umjetnika također moći doživjeti u Bogovićevoj, Gajevoj, Praškoj i Tkalčićevoj ulici.

Na Zrinjevcu, koji će večerima biti rezerviran za plesnjake i nastupe, prve festivalske večeri nastupa glazbenik Stjepan Jimmy Stanić.

Program za najmlađe također se održava na Zrinjevcu, gdje će svakoga dana od 10 sati biti organizirane likovne, eko i edukativne radionice, a kasnije će svi posjetitelji moći učiti osnovne cirkuske vještine poput žongliranja, vrćenja koluta, hodanja po žici ili plesa na svili.

Za djecu će biti organizirane kazališne, lutkarske i cirkuske predstave, a svim posjetiteljima bit će dostupni sportski rekviziti za rekreaciju i zabavu na travi.

Na Trgu Europe bit će smještena pozornica na kojoj će nastupati Bosak & The Second Hand Band (četvrtak), Mangroove (petak), Ljetno kino (subota) te elektronski duo Cura & Dečko (nedjelja). Svi koncerti počinjat će u 21 sati.

Cest is d'Best je najstariji i najveći ulični festival u Hrvatskoj koji se u Zagrebu neprekidno održava od 1997., a u zadnjih desetak godina značajno je proširio program i zauzeo važno mjesto na međunarodnoj festivalskoj sceni.

Ove godine program traje do ponoći u nedjelju, 23. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!