13:17 / 22.09.2018.

Autor: M.M./Hina

Počeo Oktoberfest

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

U Muenchenu je počeo 185. Oktoberfest, na kojem se i ove godine očekuje preko šest milijuna gostiju.
Zabijanjem slavine u prvu pivsku bačvu, u Muenchenu točno u podne započeo je ovogodišnji 185. Oktoberfest, najveće narodno slavlje na kojem se i ove godine do 7. listopada očekuje preko šest milijuna gostiju.

Slavinu u prvu bačvu tradicionalno zabio je gradonačelnik Muenchena, Peter Reiter koji je prvo pivo iz bačve, kako nalaže tradicija, podijelio s premijerom Bavarske Markusom Soederom.

I ove godine se očekuje preko šest milijuna gostiju koji bi trebali popiti 7,7 milijuna litara piva.

Tradicionalna jednolitarska krigla piva, ove godine, stoji više od 11 eura što se objašnjava novim, skupljim, konceptom sigurnosti na slavlju.

Na prvom Oktoberfestu 1810. pivo je stajalo "tri krajcara i dva feninga" pri čemu je prvi Oktoberfest zapravo bio svadbeno slavlje tadašnjeg prijestolonasljednika Ludwiga, kasnijeg kralja Ludwiga I.

Na Oktoberfestu se svake godine, osim 7,7 milijuna litara piva, konzumira i 122 volova na ražnju, 510.000 pilića i 75.000 svinjskih koljenica.
Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!