Počinje 14. Čansonfest, festival čakavske šansone

29.08.2018.

14:28

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Kastvom će od danas do petka, 31. kolovoza, odzvanjati zvuci šansona. Počinje 14. Festival čakavske šansone, a u Kastvu je jutros bila riječka ekipa HRT-a.
Kastvom će od danas do petka, 31. kolovoza, odzvanjati zvuci šansona. Počinje 14. Festival čakavske šansone, a u Kastvu je jutros bila riječka ekipa HRT-a.

ČAnsonfest
i ove godine nastavlja s produkcijsko-natjecateljskom koncepcijom, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 14. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu - ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, a od ove godine uvodi se i prestižno festivalsko priznaje Nagrada za najboljeg kantautora. Na ovogodišnjem Čansonfestu u petak od 20.30 na Crekvini bit će izvedeno 19 novih skladbi.
Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 13. ČAnsonfesta - Kastav 2017., dok će se ove godine po prvi put dodijeliti i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji pokrovitelj je Pomorski radio Bakar.

Program Večeri novih skladbi će se moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija - Radio Rijeke i Hrvatskog radija - Radio Pule.
U popratnom programu svi posjetitelji Kastva večeras će moći u Galeriji Trojica u crkvici Sv. Trojice pogledati likovnu izložbu Infantilisti galerije Brešan i uživati u glazbeno-poetskom programu 'U susret čansoni'. Sutra je u vijećnici Grada Kastva od 19.30 organiziran pogovor (okrugli stol) 'Evropski utjecaji na razvoj šansone u Hrvatskoj', a od 21 akustična glazbeno-poetska večer 'Na kastafskeh šternah'. Ulaz na sva popratna događanja je slobodan. O festivalu i poratnim događanjima za Dobro jutro govorili su Saša Matovina, organizator Čansonfesta i Igor Brešan, autor izložbe, a šansonu 'Škalin dva do oltara' izvela je Katja Budimčić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!