Podijeljeno 5 milijuna kuna 'jer svirati se mora’

31.12.2020.

14:18

Autor: Hina/V.M./HRT

Sunčana strana Prisavlja (arhivska fotografija: Tomislav Miletić/PIXSELL)

Sunčana strana Prisavlja (arhivska fotografija: Tomislav Miletić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo kulture dodijelilo više od 5 milijuna kuna Hrvatskoj glazbenoj uniji za koncertne programe. Za Vijesti iz kulture poznati glazbenici otkrivaju planove.

Ministarstvo kulture i medija i Hrvatska glazbena unija objavili su rezultate Poziva za predlaganje koncertnih programa u okviru projekta ‘Jer svirati se mora’ kojim se osigurava pomoć pri organizaciji koncerata tijekom pandemije, a ukupan iznos od 5,2 milijuna kuna osigurava ministarstvo.

Na poziv koji je bio otvoren u razdoblju od 16. studenoga do 22. prosinca pristiglo je ukupno 259 prijava. Odobrene su 92 prijave za 166 koncerata koji će se održavati od 14. veljače do 30. lipnja 2021. godine, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo kulture i medija.

Riječ je o mjeri potpore kulturnom i kreativnom sektoru kojom se potiče se odvijanje koncertne aktivnosti, a financijska potpora u obliku bespovratnih sredstava namijenjena je za pomoć pri organizaciji koncerata tijekom pandemije.

Pravo podnošenja prijava na Poziv imali su samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi kojima osnivač nije tijelo javne vlasti, pravne i fizičke osobe koje obavljaju izvođačku ili drugu, s izvođačkim aktivnostima povezanu, djelatnost u kulturi, pravne i fizičke osobe koje raspolažu koncertnim prostorima.

HGU na svojim internetskim stranicama navodi da je pristigle prijedloge obrađivala Stručna komisija HGU-a u suradnji i konzultaciji s predstavnicima Udruge managera i organizatora, uz napomenu da je komisija, zbog velikog broja interesantnih i relevantnih prijedloga, bila prinuđena dodjeljivati iznose niže od zatraženih ili smanjivati broj koncerata u odobrenim projektima.

Prema rezultatima koje je objavio HGU, najveći iznos od 300 tisuća kuna dodijeljen je za pet koncerata - koncert Parnog valjka u Areni Zagreb u svibnju 2021. te četiri koncerta u pulskoj Areni u svibnju i lipnju koje će održati Prljavo kazalište, Tony Cetinski, Gibonni i Petar Grašo.

Iznos od 150 tisuća kuna dodijeljen je za organizaciju koncerta Marka Perkovića Thompsona u Spaladium Areni u veljači, a po 125 tisuća kuna za koncerte Prljavog kazališta u Zadru na Trgu pet bunara, Gibonnija u Osijeku te Petra Graše u Zadru.

Iznosom od 100 tisuća kuna sufinancirat će se organizacija po triju koncerta na turnejama Hladnog piva, Darka Rundeka & Ekipe, Gorana Bare & Majki, Psihomodo popa i Josipe Lisac, a isti je iznos dodijeljen i za tri koncerta u programu ‘Jer svirati se mora’ Jarun Open Air.

Potpora od 100 tisuća kuna dodijeljena je i za organizaciju dvaju koncerata Tomislava Bralića i klape Intrade, Leta 3, Urbana & 4 & Gele & Gudača i 4 tenora te dva koncerta u sklopu projekta ‘Jer svirati se mora’ u Varaždinu (Massimo i 4 tenora).

Za Vijesti iz kulture poznati glazbenici Marko Tolja, Nikša Bratoš, Dražen Baljak iz Leta 3, Mladen Badovinac iz TBF-a i Ivica Propadalo iz Teške industrije otkrili su planove - pogledajte prilog:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!