Pogađao ime fizičara na 10. pitanju, kviz napustio s 1000 kuna

23.04.2020.

13:22

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Natjecatelj Sven Šijak odlučio je pogađati tko je 1927. uveo načelo prema kojem je nemoguće istodobno precizno znati položaj i impuls čestice. Rekao je Erwin Schrödinger no točan je odgovor Werner Heisenberg. Bilo je to pitanje za 32.000 kuna.
Večerašnje izdanje kviza "Tko želi biti milijunaš?" otvorio je prošlotjedni posljednji "najbrži prst" Mislav Miličević. Nakon njegova nastupa još su dva natjecatelja sjela u vrući stolac nasuprot Tarikovu.

Dvadesetosmogodišnji radijski novinar kviz je otvorio 7. pitanjem za 4.000 kuna, a u igru je ušao i s dva neiskorištena džokera. Jedan od njih, onaj "pola-pola", upotrijebio je na pitanju za 16.000 kuna. Tražilo se ime veličanstva u čijoj je službi Nostradamus bio dvorski astrolog. Je li riječ o Katarini Velikoj, Mariji Antoaneti, Katarini Medici ili Mariji Tereziji?Nakon džokerom sužena izbora na Mariju Antoanetu i Katarinu Medici, Mislavov konačni odgovor s kojim je i osvojio spomenuti iznos bio je Katarina Medici.

Za prelazak drugoga praga tražilo se pak ime onoga tko se trebao odazivati na "Ivane Nepomuče Eduarde". August Šenoa, Miroslav Krleža, Tin Ujević ili  Ranko Marinković? Vuklo ga je Šenoino ime, a nakon poziva džokeru koji je također izjavio kako misli da je riječ o Šenoi, nije dugo dvojio oko odluke.Na 11. pitanju vezanu za slogan Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju 2020. zatražio je pomoć publike. Najviše glasova, 51 posto, publika je dala sloganu Ujedinjeni odvažnošću. Prihvativši njezino mišljenje krivo je odgovorio jer slogan, kojemu je džoker dao svega 21 posto, glasi - Ujedinjeni osjećajem.Među ponuđenim odgovorima bili su i slogani Ujedinjeni odricanjem te Ujedinjeni osobnošću.

Nakon što je Mislav kviz napustio s 32.000 kuna igrom "najbrži prst" priliku za pohod na milijun dobio je Sven Šijak iz Zagreba. Taj je 29-godišnji fizioterapeut prvoga džokera, "pola-pola", iskoristio na pitanju o nogometnom igralištu Batariji smještenu između kaštela i kule.Nalazi li se ono u Trogiru, Kaštelima, Imotskom ili Ninu? Nakon što su ostali Trogir i Nin odgovorio je Trogir i zaradio 8.000 kuna.

Na idućem je pitanju za dvostruko viši iznos "ispucao" sve preostale džokere, prvo upitavši publiku koja je od opjevanih dama zelenooka, crvenokosa i bjeloputa. Publike je 55 posto glasova dala Roxanne, 25 posto Jolene, Layli tri posto, a Angie 17 posto glasova.Sven je potom zatražio i pomoć džokera "zovi" koji je rekao Jolene, ali usto napomenuvši i kako nije posve siguran. Ipak ga je poslušao, a Jolene mu je donijela 16.000 kuna.

Pitanje za prelazak drugoga praga bilo je ono na kojemu je odlučio "gađati" odgovor te unatoč hrabrosti "Milijunaša" je napustio s 1000 kuna. Naime, nije pogodio tko je 1927. uveo načelo prema kojem je nemoguće istodobno savršeno precizno znati položaj i impuls čestice.Rekao je Erwin Schrödinger, a među ponuđenim odgovorima bili su još i Albert Einstein, Paul Dirac te Werner Heisenberg. Navedeno načelo uveo je Heisenberg.

Posljednji ovotjedni natjecatelj, Ivica Glavan iz Zadra, zapeo je na pjesničkom pitanju za 8.000 kuna. Nije bio siguran koliko je cigli na putu u "Baladi iz predgrađa" Dobriše Cesarića.Neonatolog je stoga upotrijebio džoker "pola-pola" kojim su ostali ponuđeni odgovori dvije, tri te pet, šest cigli, a otpali odgovori tri, četiri i šest, sedam cigli. Odgovor s najmanjim brojem cigli Ivici je osigurao nastup sljedećega četvrtka kada emisiju otvara pitanjem za 16.000 kuna.
Biste li i vi iskoristili džokere upravo na pitanjima na kojima su to učinili večerašnji natjecatelji? Niste li gledali emisiju, "Milijunaša" možete pronaći na našoj usluzi HRTi, gdje će se nalaziti još neko vrijeme. Provjerite svoje znanje te usto možda i usvojite neka nova!

Podsjetimo i kako je emisija snimljena prije donošenja aktualnih mjera o socijalnom distanciranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!