Joel Coen - najveća zvijezda ovogodišnjeg Ponta Lopud Festival

07:05 / 24.06.2022.

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/HRT

Ponta Lopud Festival

Ponta Lopud Festival

Foto: Dnevnik 3 / HRT

Na otoku Lopudu sinoć je počeo drugi filmski festival Ponta Lopud. Već na otvorenje stigla je i najveća zvijezda ovogodišnjeg izdanja, legendarni redatelj Joel Coen.

Četverostruki Oskarovac na Lopud je stigao dobro raspoložen. Ponta Lopud je, ističe, pravo osvježenje u svijetu filma.

- Inspirirajuće je što postoji festival koji se obraća mlađoj generaciji filmaša jer to baš nije često. Obično ovakvim festivalima dominira "stara garda", mislim da treba biti ovako, rekao je redatelj Joel Coen.

Sa svojim bratom Ethanom čini jedan od najpoznatijih filmskih dvojaca svih vremena. Ipak, svoj posljednji film "Macbeth" snimio je sam, i to na nagovor supruge, također oskarovke, Frances McDormand.

- Moja žena Fran predložila je da postavim "Machbet" na kazališne daske. Rekao sam da ne znam kako bih to napravio, da to nije način na koji razmišljam. Ipak, ako bismo radili film, onda bih možda nešto i mogao napraviti... Dakle, cijela ideja došla je od Fran, dodao je Coen.

Slavni redatelj na Lopudu će održati radionice s mladim filmašima, a možda ga upravo čarobni otok inspirira za nove filmove.

- Bratu i meni teško je napisati scenu ako je ne možemo prvo vizualizirati, zamisliti u svoj glavi, čak i ako je riječ o dijaloškoj i teškoj sceni ili pak vizualno vrlo jednostavnoj. Stalno razmišljam jer i gledatelji razmišljaju, ne samo o tome kako scena izgleda, nego i gdje se uklapa u nešto što su prethodno vidjeli ili što će tek vidjeti, te koji su prijelazi, rekao je.

Ponta Lopud Festival potrajat će 7 dana, a okupio je i velika filmska imena iz zemalja iz susjedstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!